woensdag 26 november 2008

Rode Kruis: protest tegen ontslag delegee

Afgelopen vrijdag (21/11/08) was er opnieuw een protestactie naar aanleiding van het ontslag van een delegee bij het Rode Kruis in Sint-Niklaas. De delegee verzette zich tegen de afbouw van de arbeidsvoorwaarden. Met een drogreden werd hij aan de deur gezet. In eerste aanleg werd de delegee in het gelijk gesteld, in hoger beroep erkende het hof nu de dringendheid van het ontslag, maar wil het verder onderzoek naar de reden van ontslag.
.
Interview overgenomen van socialisme.be
.
De directie beweerde dat de delegee meermaals te laat op het werk aankwam. Dat is echter moeilijk te controleren en het hof heeft nu een getuigenverhoor bevolen om dit te onderzoeken. De betrokkene zelf werd alvast nooit op de hoogte gebracht van klachten over het vermeende laatkomen. Zijn collega’s spreken dit overigens ook tegen.
.
Aan het Arbeidshof in Gent werd vrijdag een actie gevoerd door collega’s en syndicalisten die de ontslagen delegee een hart onder de riem kwamen steken. Ook LSP was aanwezig en sprak er met de ontslagen delegee.
.
Ben je al lang afgevaardigde?
“Bij de laatste verkiezingen werd ik als plaatsvervanger verkozen maar ik ben al langer actief als militant.”
.
Zijn er precedenten van delegees die ontslagen werden bij het Rode Kruis?
“Er zijn inderdaad al verschillende mensen ontslaan omdat ze niet akkoord gingen met de gevoerde politiek. Bij mijn ontslag kreeg ik heel wat steun van zowat iedereen op mijn dienst. Ook bij het ziekenhuispersoneel, artsen en omliggende korpsen was de verslagenheid groot. Een week na mijn ontslag volgde het ontslag van een andere werknemer, waardoor er nu wel wat meer mensen gesyndiceerd zijn. Twee jaar geleden werd er reeds iemand ontslagen en toen volgde ook de dreiging die men dit jaar uiteindelijk uitvoerde: “Jurgen en Manuel zullen wel volgen...”
.
“Door de centralisatie binnen het Rode Kruis zijn we beter op de hoogte van wat er in het Rode Kruis zoal gebeurt, er is immers een overlapping van waar mensen werken. Daardoor beginnen mensen sneller met elkaar te praten en verspreidt zo’n nieuws zich sneller omdat we door de hervormingen over verschillende steden verspreid zitten.”
.
Zijn er eerst verplichte verwittigingen gebeurd zoals in veel CAO’s is vastgelegd?
“Neen, er was geen enkele verwittiging. Ik was vier keer te laat gekomen, zeggen zij, en lag buiten. Ik was in het verleden al eens naar de hoofdzetel te Mechelen moeten gaan voor een gesprek met de directie en toen hadden ze reeds een poging genomen om me te ontslaan, maar dat is toen niet gelukt omdat ik bewijzen had die hun stelling weerlegden.
.
“Er is het samengaan van de spoedgevallen in Sint-Niklaas en Temse. De verpleging van Sint-Niklaas moet mee in Temse functioneren en ook de ambulanciers moesten mee. De gesprekken over een fusie van de Dienst 100 zijn al langer bezig. Op een bepaald ogenblik hoorde ik zelfs van burgemeester Willockx dat de dienst 100 volledig door de stad zou worden gedaan. Daarop vroeg ik natuurlijk of het personeel van het Rode Kruis, dat de helft van deze permanentiedienst uitvoert, mee zou worden overgenomen. De directie van het Rode Kruis kwam later te weten dat ik deze vraag had gesteld en was daar niet mee gediend.”
.
Als de feiten niet kloppen, wat zeggen de zogenaamde “getuigen” dan?
“De twee getuigen zijn mensen van de directie van het Rode Kruis zelf. We hebben geen elektronisch registratiesysteem voor het binnenkomen, dus moet men wel steunen op mensen die me 'niet hebben gezien', maar waarvan er wel geen enkele van mijn eigen dienst komt. Aangezien ik altijd de uren heb opgeschreven die ik werkte, en ik dus nooit iets verkeerd gedaan heb, is het wel opmerkelijk dat ik, noch iemand van mijn collega’s of het ziekenhuispersoneel nooit een controle gemerkt heb, of nooit een telefoon van de directie louter om te zien of ik er was.”
.
Van wanneer dateren de vier keer dat je te laat zou zijn gekomen?
“Het dateert van april en het laatste feit van 30 mei. De zaak kwam reeds voor de arbeidsrechtbank en daar werd de eis van de directie verworpen. Er was geen dringendheid geboden, verder onderzoek was ook niet noodzakelijk. De feiten waren ten eerste niet grondig genoeg voor een ontslag om dringende redenen. Ten tweede was het feit dat het nooit naar me toe is gecommuniceerd en ik dus niet direct op het matje geroepen ben een uiting van het niet dringende karakter en het lakse karakter van de directie zelf. In de meeste CAO’s is men verplicht bijvoorbeeld eerst een verwittiging te uitten, mij heeft men direct ontslaan. Op dit moment heb ik recht op stempelgeld en een bijpassing. Als de directie de rechtzaak wint, wordt ik geschorst door de RVA en eist men de gerechtskosten.”
.
Is de dienst 100 reeds overgenomen door de stad?
"Het is een samenwerkingsproject geworden waarbij de eindverantwoordelijkheid bij de stad Sint-Niklaas ligt en de operationele dagelijkse leiding bij het Rode Kruis. Er werd ook vastgelegd dat er steeds 11 beroepsambulanciers voor de stad zouden werken. Een half jaar geleden waren daar vacatures voor. Er werken 8 beroepskrachten bij het Rode Kruis , 6 daarvan hebben meegedaan met dat examen. In de jury zat een verantwoordelijke van het Rode Kruis, die expliciet zou gevraagd hebben om niemand van het Rode Kruis in dienst te nemen...”
.
Wat zijn de gevolgen van de hervormingen die voor je ontslag werden doorgevoerd?
“Door het feit dat twee diensten (stadsdienst en Rode Kruis) werden samengevoegd moesten we overschakelen op een 12-urensysteem. Met het Rode Kruis werken we eigenlijk in onderaanneming, en hangt het bijgevolg altijd af van het onderhandelde contract. Door het apart onderhandelen zitten we nu met een situatie dat twee werknemers die exact hetzelfde werk verrichten een loonverschil kennen van zo’n 400 euro netto/maand en andere arbeidsvoorwaarden. Wij hebben zo’n zaken altijd resoluut geweigerd en geijverd opdat hetzelfde werk hetzelfde uitbetaald krijgt en dit niet afhankelijk is van de werkgever. Wij wilden niet starten aan de nieuwe voorwaarden zonder een gelijkschakeling. Zo’n zaken moeten ook op een ondernemingsraad bediscussieerd worden."
.
“De uurroosters geven ook problemen. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld de ene dag in een shift in een ziekenhuis werken en de volgende dag in een ander ziekenhuis als vrijwilliger. Ik heb het vroeger nog mee gemaakt dat ik op vrijdagavond begon en pas op maandagochtend had gedaan. In ons land draait een groot deel van de hulpverlening op vrijwilligersdiensten, mensen die er zoveel voor over hebben dat ze zelfs zonder loon werken. En dan wordt wie een grote mond heeft nog eens hard aangepakt ook.”
.
Zijn er veranderingen doorgevoerd na je ontslag?
“Kort na mijn ontslag, binnen de 14 dagen, hebben ze zowat alles doorgevoerd wat wij hadden tegengehouden. Een week na mijn ontslag hebben ze ten eerste al een andere werknemer ontslaan. Het verzet werd gebroken en de overgebleven (ex-)collega’s hadden natuurlijk ook schrik om hun mond open te doen.
.
"We werken 12 uur en worden er 11 betaald. Weekendwerk en nachtwerk worden allemaal forfaitair betaald. Zondagen en feestdagen ook,” zegt een collega van de ontslagen delegee ons.
.
“De maatregelen werden doorgevoerd zonder te zijn goedgekeurd op de ondernemingsraad, dus zonder enig overleg. Wat betreft de uurroosters hadden ze een heel onrealistisch voorstel gedaan dat totaal geen rekening houdt met het aantal uren. Op basis van de nieuwe voorwaarden hebben we uiteindelijk zelf een voorstel gedaan aan de personeelsdienst dat uiteindelijk aanvaard werd. Protest is moeilijk, gezien het feit dat er al twee ontslagen gevallen zijn en dus duidelijk is hoe ver ze gaan.”
.
Ander artikel op de website van ABVV Oost-Vlaanderen:

donderdag 6 november 2008

Akkoord ASZ bereikt na 3 dagen staking

De staking in de verschillende campussen van het ASZ die drie dagen duurde, wordt opgeschort tot 1 december. Er werd een protocolakkoord (zie onder) afgesloten waarin de vakbonden de tijd krijgen om het dossier te bestuderen/'herbekijken'.
i
Ook hier sprake van aanfluiting van het stakingsrecht!
i
De manier waarop er werd omgegaan door de burgemeester en politie met het stakingsrecht was allesbehalve en tartte voor de verandering weer alle verbeelding. Opeisingen zijn de bevoegdheid van de gouverneur, niet van de burgemeester die echter niet aan haar proefstuk toe is. Tijdens een recent sociaal conflict bij de Aalsterse brandweer overschreed de burgemeester ook haar bevoegdheid. Wij citeren Serge Meeuws van de VSOA: "We betreuren dat de burgemeester haar ambt misbruikt om personeelsleden op een onrechtmatige manier op te vorderen en onder druk te zetten... Met onrechtmatige middelen het personeel dwingen om te werken, is een miskenning van het grondwettelijk stakingsrecht."
i
Burgemeester Ilse Uyttersprot (CD&V) beweert dat door een gebrek aan duidelijke reglementering het de taak van de burgemeester is om personeel voor het ASZ op te vorderen. Ook de burgemeesters van Wetteren en Geraardsbergen deden dit. Zo werden bijvoorbeeld personeelsleden 's ochtends vroeg door een politiecombi opgehaald (ZONDER bevel van de gouverneur) en aan het ziekenhuis afgezet. Soms gebeurde dit op een vrij brute manier. Iemand die in Aalst woont maar in Geraardsbergen werkt en in normale omstandigheden de trein neemt, kreeg dezelfde 'taxi-service' van de politie. In Wetteren zou de politie personeelsleden uit het piket gepikt hebben om ze te dwingen aan het werk te gaan. Het ASZ mag alvast het rijtje aanvullen van Carrefour, Eandis, Beaulieu...
i
Hieronder publiceren we letterlijk de tekst van het protocolakkoord:
i
De staking van heden wordt opgeschort onder voorwaarden opgenomen in onderhavig protocolakkoord, afgesloten tussen de drie vakorganisaties en een delegatie namens het bestuur van het ASZ, hierna genoemd de partijen. Dit akkoord gaat in op heden 5/11/08 bij aanvang van de nachtshift en eindigt op 30/11/08 om middernacht. Het akkoord is in onderling overleg verlengbaar en/of te wijzigen.
i
1. Elke beslissing m.b.t. pensioendossier en de niet-statutarisering wordt opgeschort, inbegrepen de beslissing tot toetreding tot RSZPPO.
i
2. In overleg tussen partijen wordt de pensioenstudie, zoals die is voorbereid met inbreng van Ethias en aangewend in voorbereiding van de beslissingen die zijn genomen in de raad van bestuur van het ASZ, door partijen opnieuw onderzocht. De aangewende methode wordt geëvalueerd en na consensus over de aangewende methode wordt een actuariële studie uitgevoerd.
i

3. Op basis van deze studie zullen partijen nauw overleg plegen om binnen de haalbare financiële mogelijkheden van het ASZ in 't algemeen en de deelgenoten in het bijzonder de nodige beslissingen te nemen m.b.t. het pensioendossier en de daarmee samenhangende beslissingen inzake personeel.
i

4. Partijen engageren zich om vanaf heden nauwer en transparanter met elkaar samen te werken.
i

5. Het ASZ engageert zich om het openbaar karakter en het openbaar statuut van het ziekenhuis te vrijwaren.

Poets-en kookparade van ZNA-personeel

artikel overgenomen van socialisme.be
foto overgenomen van wittewoede.be
i
Met zo'n 800 waren we gisterenochtend op de poets- en kookparade van het personeel van de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen, nu ZNA of Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (zie ook dit artikel). Een opvallend goede verstandhouding tussen rood, groen en blauw. Geen kleurblokken hier, maar een bonte optocht van keuken en onderhoudspersoneel, verpleegkundigen en kinesisten en andere personeelsleden die allemaal heel goed beseffen welk gevaarlijk spel de directie speelt.
i
Die directie wil 700 personeelsleden van schoonmaak en keukendiensten onder een nieuwe structuur onderbrengen, Synartes genoemd. De nieuwe structuur zou niet meer vallen onder Paritair Comité 330 voor ziekenhuizen en gezondheidsdiensten, maar onder PC 121 voor schoonmaak en ontsmettingsdienten. De personeelsleden zouden daardoor fors inleveren en alle verworvenheden van de non-profitakkoorden verliezen.
i
"In de raad van bestuur van de nieuwe structuur worden de postjes bezet door de huidige directie. Terwijl het personeel inlevert, zal zij de winsten wel opstrijken." Aldus enkele verpleegsters uit het Palfijnziekenhuis. Ze verwachten dat weldra andere personeelscategorieën zullen volgen. "Toch zijn er nog veel collega's die het gevaar niet zien aankomen", vertellen ze. "Bij de administratie heeft de directie gesteld dat de patiënten zich toch moeten kunnen inschrijven, en heel wat personeelsleden zijn erin gelopen. Alsof ze niet rechtstreeks bij de dokter zouden kunnen." "Als kinesist lijkt het wel alsof ik bandwerk moet verrichten", vertelt ons een werknemer van het Middelheim. Een collega in Stuyvenberg vertelt een soortgelijk verhaal. “Tijd om personeelsleden te aanhoren tijdens het werk, heb ik niet”, vertelt die. Heel wat kinesisten werken deeltijds en zijn verplicht nog zelfstandig hun inkomen aan te vullen. Bij de verplegers horen we vergelijkbare verhalen. Twee verpleegsters die op een hele gang moeten passen. "Het verwondert me dat daar nog nooit iets gebeurd is", vertelt een verpleegster van het Middelheim ons. Een van haar collega's uit Stuyvenberg beweert dat het daar nog erger is.
i
Het is woensdagochtend. Een brouwer vraagt zich af wat er gebeurt, terwijl hij wat vaten laadt en het kelderluik dichtlegt. "Weeral staking", vraagt hij. "Van de ziekenhuizen", antwoordt iemand hem, "... en gelijk dat ze hebben!" "Bij ons is er geen tijd om te staken”, zegt de brouwer. Waarop een derde hem opnieuw van antwoord dient: "geen handschoenen, geen veiligheidsschoenen en overhellen in plaats van te bukken: het is eraan te zien dat er bij jullie niet gestaakt wordt. Wees blij als je op je 55 ste nog een rug zal hebben, zoniet zal je bij die stakers moeten aankloppen." De solidariteit vind je niet enkel bij omstaanders. Hier en daar wat verloren tussen de betogers merken we een delegatie van de Algemene Centrale van het ABVV, enkele bekenden van CAP en BSV, een fietskar van de PvdA van waaruit onder andere dr. Van Duppen koekjes uitdeelt en uiteraard wat LSP-militanten die een pamflet uitdelen, reacties sprokkelen en hun krant verdelen. "Ik vrees dat we ze nog nodig zullen hebben", vertelt een delegee ons die alle pankartes en vlaggen aan het einde opnieuw inzamelt.
i
Fotoreportages vind je op:
wittewoede.be
Indymedia 1 en Indymedia 2
website LSP
i
Videoverslag van de LBC:
actie ZNA op 5 november 2008
i
bijkomende artikels:
artikel BBTK Social Profit: Strijd loont!
De Morgen (4 november): ZNA kampt met liquiditeitsprobleem
Het Nieuwsblad (5 november): ZNA kampt met een (tijdelijk) geldgebrek
De Standaard (5 november): Vakbonden en directie ZNA-ziekenhuizen rond de tafel

maandag 3 november 2008

SOS Syndicale Vrijheden: oproep ABVV Agfa Gevaert en ABVV Total Antwerpen

Deurwaarders, ontslaan van delegees...

Al jaren kennen we deze problematiek.

En telkens worden er solidariteitsacties in elkaar gestoken.

En telkens worden er oproepen verspreid om de getroffen kameraden te steunen.

Ook de afgelopen week was dit thema weer brandend actueel.

We hebben allemaal gehoord van Beaulieu, Carrefour, de rechtszaak van de kameraden van het Rode Kruis om er maar enkele op te noemen.

De ondertekende delegaties eisen dan ook dat er dringend werk wordt gemaakt van deze problematiek over de grenzen van de centrales heen.

Vandaag zijn zij het en morgen wij.

Het hart van de vakbond zijn de militanten die zich dag in dag uit inzetten voor andere. Laat hen dan ook niet in de kou staan wanneer zij problemen hebben en zorg ervoor dat ze hun kameraden kunnen blijven verdedigen.
i

VOOR MEER INFO:

speciale website over het thema door ABVV Total Raffinaderij Antwerpen: blog syndicale vrijheden

Oproep syndicale delegaties ABVV Agfa Gevaert en ABVV Total Raffinaderij Antwerpen in PDF
Deze oproep die ondertussen door tientallen andere delegaties is ondertekend, kan je nog altijd ondertekenen via syndicalevrijheden@gmail.com of rudidom@gmail.com

Artikel op website voor syndicalisten ter ondersteuning van de oproep

FAX: staking in ASZ

Vanaf vandaag gaat er een staking door in de drie campussen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst, Wetteren en Geraardsbergen. Het sociaal conflict draait voornamelijk om het toekomstig gebrek aan centen.
i
Het personeel protsteert tegen het verbreken van de belofte door de directie in verband met vaste benoemingen. Zo een 350 personeelsleden waren geslaagd voor een examen dat uitzicht gaf op een vaste benoeming. Verlede jaar beloofde de directie dit uit te voeren maar nu heeft ze echter beslist om over te gaan tot het benoemen van slechts 42 van de 350 werknemers...
i
Reden van deze beslissing is de erbarmelijke staat van de pensioenkas die door het ASZ zelf beheerd wordt.