woensdag 21 oktober 2009

Campagne gemeenschappelijk vakbondsfront tegen de oprichting van een Orde van Verpleegkundigen

In gemeenschappelijk vakbondsfront (ACOD, ACV Openbare Diensten, BBTK-SETCa, CGSP, CNE, CSC Services Publics) wordt er een campagne opgestart tegen de mogelijke oprichting van een Orde van Verpleegkundigen in België.

Er werd reeds op 13 februari 2008 een wetsontwerp in de Senaat neergelegd door Jacques Brotchi van de MR (de franstalige liberalen) ... een dokter uiteraard. In de schoot van de Nationale Raad voor Verpleegkunde werd er recent ook gestart met een werkgroep die op vraag van Minister Onkelinx de opportuniteit van zo een orde dient te bediscussiëren en advies erover te verstrekken. Dit werd immers gevraagd in het beruchte 'plan Onkelinx voor het attractiever maken van het verpleegkundig beroep'.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront besliste dan ook om niet langer af te wachten en een informatiecampagne op te zetten naar de verpleegkundigen toe en er ook meteen een actie aan te koppelen. Pamfletten/affiches zullen in beide landstalen verspreid worden. Ook is het de bedoeling om zo veel mogelijk verpleegkundigen de speciale protestpostkaarten te laten invullen om ze vervolgens in bulk op te sturen naar het kabinet van minister Onkelinx.

Het initiatief tot de campagne werd genomen door de franstalige vakbonden aangezien het vooral de franstalige corporatistische beroepsorganisaties zijn die de orde hoog in het vaandel dragen. In Vlaanderen bestaat er veel meer tegenstand bij de beroepsorganisaties gezien de slechte ervaringen in het verleden met de Orde van Geneesheren. De grootste Vlaamse beroepsorganisatie NVKVV is alvast geen vragende partij voor een orde.

Het nederlandstalig pamflet kan je in PDF-formaat downloaden via BBTK Social Profit

Opmerking: Er is kennelijk iets misgegaan bij de definitieve gedrukte versie van het pamflet aangezien de eerste zinnen van de originele tekst weggelaten zijn en vervangen door andere zinnen waardoor de boodschap in de titel herhaald wordt. Een letterlijke invulling van het gezegde: "Een gewaarschuwd man is er twee waard." :-)

(ORIGINELE) TEKST PAMFLET GEMEENSCHAPPELIJK VAKBONDSFRONT:

Zal het beroep van verpleegkundige, na het vertrek uit “de ordes”, opnieuw tot de ORDE moeten toetreden?
Vandaag het beroep van verpleegkundige en morgen…?

BETALEN om bestraft te worden ! BETALEN om als verpleegkundige te werken !

Wat de voorstanders van de ORDE VAN VERPLEEGKUNDIGEN beweren, is dat deze de kwaliteit van de zorgverlening zal waarborgen via toezicht op het werk van de verpleegkundigen.

Wat ze eigenlijk willen is :
1. een repressieve orde (boetes tot € 2500 en tot twee jaar schorsing zonder mogelijkheid om het beroep uit te oefenen)
2. een machtsorde (naast je werkgever nóg een macht die gelijkstaat met de gerechtelijke macht)
3. een belastingheffende orde (bijdrage automatisch van het loon afgehouden)

Wat de verpleegkundigen willen is:
1. Dat de aantrekkelijkheid van het beroep wordt verhoogd via een verbetering van de arbeidsvoorwaarden (uurroosters, combinatie werk en gezinsleven, respect vanwege de artsen en de patiënten…)
2. Een verhoging van de normen: naleving van de normen per pauze en per dienst
3. Een verbetering van de omkadering en begeleiding van de stagiairs
4. Een loonsverhoging naargelang van de verantwoordelijkheden
… om zodoende écht in staat te zijn om de bevolking een betere kwaliteit van zorgverlening te bieden.

De Orde van Verpleegkundigen bestaat al in Canada, Groot-Brittannië en Frankrijk. In Frankrijk strijden de verpleegkundigen tegen de ORDE, staken ze en willen ze niet meer bestuurd worden in hun beroep. In Canada bestraft de ORDE diegenen die weigeren overuren te kloppen !
IN BELGIE WILLEN WIJ DEZE ORDE NIET!

Wij zijn loontrekkenden en wij hebben de middelen om ons te verdedigen, onder meer binnen de wettelijk erkende overlegorganen. Bij problemen is het momenteel eerst de werkgever die verantwoordelijk is en daarna pas het personeel, als er een fout is gebeurd. De Orde zou enkel de individuele verantwoordelijkheid van de verpleegkundige versterken en de werkgever buiten schot zetten, zelfs als de fout het gevolg is van een tekort aan middelen of een gebrekkige organisatie. De arbeidsrechtbank en de andere instanties zoals de Provinciale Geneeskundige Commissie, de Technische Commissie voor Verpleegkunde en de Federale Raad voor Verpleegkunde bestaan, maar hun opdrachten zouden kunnen worden uitgebreid.

Als de zelfstandige verpleegkundigen een orde willen, dat ze er dan één voor hen alleen oprichten en dat ze de loontrekkende verpleegkundigen hun beroep laten uitoefenen !

Aarzel niet om bijkomende informatie te vragen aan je syndicaal afgevaardigden !

Verstuur massaal postkaarten naar Minister Onkelinx om te tonen dat wij, als verplegers en verpleegsters, weigeren ons te plooien naar een “almachtige” ORDE die ons zou beletten om in alle rust goed werk te leveren !