dinsdag 28 juni 2011

Nederland: besparingen in de GGZ

In België zet men de eerste stappen met de hervorming van de psychiatrie met het beruchte "artikel 107" wat in vakbondskringen al tot de nodige discussies heeft geleid.

In Nederland windt men er minder doekjes om en hanteert men de botte besparingsbijl in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Nu woensdag heeft er in Den Haag een betoging plaats tegen deze besparingen. We verwijzen hiervoor naar een artikel op de Nederlandse website Socialistisch Alternatief: "Bezuinigingen GGZ: te gek voor woorden!"

De index: van vitaal belang voor de werknemers van de non/social profit

De werkgeversorganisaties en rechtse partijen in ons land voelen zich gesteund door allerhande internationale kapitalistische instellingen zoals het IMF, de OESO, de EU … om ons unieke indexsysteem naar de bladzijden van de geschiedenis te verwijzen. Daarvoor valt men zelfs niet omver van één leugentje meer of minder.

1. Algemene schets van de index

De automatische indexering van de lonen heeft niets te maken met loonsverhoging hoezeer het VBO en co dit ook herhaalt als een ware boeddhistische mantra. Het is de aanpassing van het loon aan de levensduurte om de koopkracht relatief op peil te houden. “Relatief” omdat de automatische indexering een correctiemechanisme is met een ingebouwde vertraging dat achterloopt op de reële prijsstijgingen.

Het is immers de gezondheidsindex die als basis dient voor de indexering van de lonen, de sociale uitkeringen en de huurprijzen. De gezondheidsindex is een index die gebaseerd is op een korf producten waar benzine, alcohol en tabak uitgelicht werden. De gezondheidsindex stijgt minder snel dan de index van de consumptieprijzen waardoor de indexering van de lonen en sociale uitkeringen wordt vertraagd. De slimme lezer heeft ook al door dat de index kan gemanipuleerd worden door de keuze van de producten in de indexkorf.

Nog een ander ‘leugentje’ is het feit dat België het enige land zou zijn waar de automatische indexering (nog) bestaat. Buiten België bestaat het systeem ook nog in Luxemburg, Malta en Cyprus.

2. De index en de crisis

Ondertussen heeft de financiële crisis en de draconische besparingsprogramma’s die er op volgden heel wat sociale ravage aangericht in tal van Europese landen. Ons indexsysteem in België heeft een massale verarming van de werkende bevolking tot hier toe voorkomen. En dát wil men nu net afschaffen. Een situatie zonder indexering wordt perfect weergegeven door de bovenstaande cartoon. Men zou gaan twijfelen aan de geestelijke gezondheid van de werkgevers en rechtse partijen of zou het dan toch waar zijn dat zij enkel geïnteresseerd zijn in de portefeuille van de rijken?

3. De index en de non/social profit

Het afschaffen van de automatische indexering van de lonen zou een complete ramp zijn voor onze sector en dit omwille van verschillende factoren.

Voor de federale sectoren van de non/social profit is onze laatste echte loonsverhoging (+ 1%) reeds meer dan 10 JAAR GELEDEN (2000). In onze sector wordt er met sociale akkoorden van 4 of 5 jaar gewerkt terwijl voor de privésectoren het zogenaamde IPA (interprofessioneel akkoord) het kader schetst voor de loon- en arbeidsvoorwaarden voor 2 jaar. Met andere woorden: om de 2 jaar kan men sneller op de bal spelen dan om de 5 jaar. Geen wonder dat de loonkloof (15%) tussen non/social profit en de profitsectoren amper wordt ingehaald.

Zo ook hebben de werknemers van onze sector minder drukkingsmiddelen om hun (loon)eisen kracht bij te zetten: de onderneming volledig lamleggen door een staking is bij ons in de ziekenhuizen, rusthuizen en dergelijke niet mogelijk. En uiteraard zitten we met het “dubbel karakter” van de sector: enerzijds zijn er de “directe werkgevers” maar anderzijds is er de regering die voor het bulk van de centen moet zorgen. Als die regering dan fors wil besparen …

Bij een afschaffing van de automatische indexering zouden de vakbonden in de sterke profitsectoren in theorie om de 2 jaar (IPA) voldoende looneisen kunnen stellen en afdwingen om de koopkracht tenminste te behouden. Maar dit is allesbehalve vanzelfsprekend voor de zwakkere sectoren zoals de non/social profit. En diegenen die afhankelijk zijn van sociale uitkeringen zijn dan zeker de dupe.

We kunnen gerust stellen dat de afschaffing van de automatische indexering in onze sector de werknemers tot de bedelstaf zou veroordelen. Vandaar zou het niet slecht zijn mocht de witte woede ook wat meer aandacht schenken aan de verdediging van de index.

Meer info:

Uitgebreid dossier op de website van het ABVV

Alle cijfers van de verschillende indexen en handige huurcalculator op website FOD Economie

donderdag 23 juni 2011

Personeel ASZ Aalst is woedend om directiebonus!


"Het management wordt al stevig verloond, maar zichzelf bedienen is een beetje de cultuur in Aalst"
(uit artikel Het Laatste Nieuws van 21 juni 2011: "ASZ-directie geeft zichzelf bonus.")

Een understatement voor wie het reilen en zeilen van het "kleine Charleroi aan de Dender" kent. Een redactielid van Polsslag nam contact op met een vakbondsmilitant van het ASZ en kreeg wat toelichting van binnenuit.

Dat het zéér hoog zit bij het personeel blijkt uit de grote opkomst op de werkonderbreking op dinsdag 21 juni tussen 14 en 15 uur ondanks het feit dat de actie holderdebolder diezelfde ochtend nog werd aangekondigd via een pamflet van de ACOD (zie afbeelding) dat zich op zijn beurt baseerde op een artikel uit het Laatste Nieuws van diezelfde dag. Zoals reeds gezegd was er een grote opkomst van alle diensten van het ziekenhuis: zowel verpleging als administratief en onderhoudspersoneel.

Het bestuur had de intentie om het voorstel van de bonussen voor zichzelf (63.000 Euro te verdelen over 7 directieleden) die bewuste dinsdag te laten stemmen op een algemene vergadering, uiteraard als een 'variapunt' zodanig het ongemerkt zou passeren. Vandaar dat niet alle politici op de hoogte waren wat er op til stond. Maar helaas pindakaas: de informatie werd vroegtijdig gelekt in de pers. Uiteindelijk bleek de jacht op het lek belangrijker voor de directie dan het bonusvoorstel zelf. Resultaat; eerst hebben ze elkaar de vinger gewezen WIE ??? deze informatie doorgegeven had, nadien durfde uiteindelijk niemand meer te stemmen en is het punt verdaagd tot de vergadering van volgende maand. Dit uitstel geeft de vakbond de nodige tijd om verdere acties te ondernemen.

De redenen van de grote opkomst op de ad hoc vakbondsactie zijn divers maar kunnen gemakkelijkheidshalve beschreven worden als een woede om het directie-principe van "Eerst oompje en dan oompjes kinderen" maar we zullen ze toch nog eens op een rijtje zetten:

1. Eerst benoemt de directie zichzelf (de statutaire benoemingen bij het personeel zijn stopgezet wegens "te weinig geld", vandaar de vorige stakingen in het ASZ)
2. De directie heeft geen geld voor personeel, de helft van de diensten zijn onderbemand , zieke verpleegkundigen worden niet vervangen of worden vervangen door verzorgenden.
3. Het personeel is 4 dagen betaald sociaal verlof kwijt + de dagen verlof voor het bloedgeven.
4. De directie vindt dat ze te weinig verdient (in hun eigen woorden: "We zijn niet concurrentieel met de privéziekenhuizen") en geeft zichzelf een fikse opslag van 750 euro per maand.

Dat de voorzitster van de raad van bestuur van het ASZ, Daisy van Gheit, van SP.a-signatuur is, maakt deze zoveelste blunder des te pijnlijker.
Wordt ongetwijfeld vervolgd ...

Meer info:
* We verwijzen ook naar het vorige korte artikel op de Polsslag over de actie: FAX: werkonderbreking in het ASZ (Aalst)
* reportage op TV Oost

dinsdag 21 juni 2011

FAX: werkonderbreking in het ASZ (Aalst)

Op dinsdagnamiddag 21 juni legde een deel van het personeel van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) in Aalst kort het werk neer. Steen des aanstoots is een extra premie van 9000 Euro die de directieleden zichzelf willen toekennen. De bonus wordt door de directie verdedigd met het argument dat ze minder verdienen dan hun collega's in privéziekenhuizen.

In totaal gaat het over een bedrag van 63 000 Euro dat verdeeld wordt over de 7 directieleden.

Op de redactie.be meldt men: "Ze (de vakbonden en personeel - redactie) vrezen dat de bonus ten koste zal gaan van nieuwe aanwervingen en het verminderen van de werkdruk. De socialistische vakbond ACOD zegt niets tegen de premie te hebben, maar wil dat minstens een deel ervan naar het personeel gaat. Daisy Van Gheit, voorzitter van het ASZ, benadrukt dat er nog niets beslist is. De raad van bestuur moet zich nog buigen over het voorstel."

Voor de stakingen in het ASZ in het verleden verwijzen we naar een verzamelpagina op onze blog.

artikel Het Nieuwsblad 22/06/2011

dinsdag 14 juni 2011

Blog in verbouwing!

Om de blog gebruiksvriendelijker te maken en ook wat "up te pimpen" zullen we de komende dagen wat verbouwen. Onze excuses voor eventueel ongemak.

vrijdag 10 juni 2011

Geslaagde betoging 9 juni: (foto)verslagen en perspectieven

"Zoveelste stadswandeling" of nieuw startschot voor een strijd tot inwilliging van alle eisen?

Met 16.000 betogers (volgens de politie) waren we in Brussel. De grootste betoging van de sociale sector sinds het indienen van de eisenbundel begin vorig jaar. De intersectorale solidariteit is groot.

Daarnaast is er een grote steun van cliënten, bewoners, deelnemers, patiënten, bejaarden en andere zorgbehoevenden voor de werknemers van de Non/Social Profit, net als van hun families en sommige werkgevers (hoe relatief ook). Onze beleidsmakers behoren tot een andere groep. Als (on?)bewuste handlangers van het kapitaal is het hun opdracht de gezondheidszorg uit te hollen om vervolgens over te laten aan de commerciële sector die enkel geïnteresseerd is in vette winsten voor de aandeelhouders. De Witte Woede zal dit niet laten gebeuren. De nationale betoging van 9 juni was slechts een waarschuwing. De sector heeft het maximum van zijn kracht nog nooit getoond, maar als er niet snel een meerjarenakkoord op tafel ligt, zou daar wel eens verandering kunnen in komen.

Een sector met enkele honderdduizenden werknemers en nog meer sympathisanten bezit een grote kracht, de kracht van zijn aantal. Als die gebruikt wordt, zijn echte stappen vooruit een zeer reëel vooruitzicht. Alle werknemers betrekken in de strijd is allesbehalve evident. Daarom is het nodig dat er een duidelijk uitgewerkt actieplan opgesteld wordt. Om efficiënt te zijn, dient dit actieplan de subsectoren en vakbondsgrenzen te overstijgen en gepaard te gaan met een brede info- en solidariteitscampagne. De zomermaanden zijn ideaal voor intern en onderling overleg van de verschillende belangengroepen binnen de Non/Social Profit. Op die manier kan er in september een actieplan ingediend worden. Een plan dat (stakings)acties in ritme en omvang systematisch doet toenemen maar ook gedurende een relatief lange termijn kan aangehouden worden en slechts opgeheven wordt als er een aanvaardbaar voorstel uit de bus komt.

Federale sectoren: niets nieuws onder de zon…

Niemand kan ontkennen dat er nood is aan verdere acties. Na de betoging werd deze nood nogmaals bevestigd door de vakbondssecretarissen die verslag uitbrachten van de onderhandelingen met de bevoegde ministers. Deze week is er op federaal vlak twee keer een onderhoud geweest in Wetstraat 16. Met de ministers Onkelinx(PS, vicepremier en minister van sociale zaken en volksgezondheid in lopende zaken), Milquet (CDH, vicepremier en minister van werk en gelijke kansen in lopende zaken) en een medewerker van Leterme (CD&V en premier in lopende zaken). De vakbonden vernamen van hen het nieuws dat er in België geen federale regering is, maar dat er op dit moment een formateur is aangesteld en dat er dus een regering kan komen. Ze zijn daar blijkbaar niet om een grapje verlegen. De vakbonden kregen tevens de mededeling dat er geen onderhandelingen kunnen gestart worden, maar dat er wel een technische werkgroep opgesteld kan worden die deze onderhandelingen voorbereid. Als laatste werd er nog meegegeven dat er geen 2° mini-akkoord zal komen en dat de vakbonden een selectie moeten maken in hun eisen. Ook een grapje?

Vlaamse sectoren: de trein der traagheid ondanks einddatum onderhandelingen

Op Vlaams vlak is men al ongeveer een maand aan het onderhandelen, maar is er amper vooruitgang geboekt. Enkel over de functieclassificatie van de werknemers is er deftig gesproken. De 13° maand en andere loonvoorwaarden zijn slechts terloops aan bod gekomen, net als ‘decommercialisering’ en uitholling van de zorg, waarover de vakbonden een duidelijke standpunt van de regering willen horen. Kwaliteitsverhogende maatregelen zoals werkdruk verlagen en extra personeel zijn nog helemaal niet aan bod gekomen. Met nog vijf onderhandelingsrondes te gaan, zal het dan ook heel nipt worden om een degelijk voorakkoord rond te krijgen tegen 29 juni, einddatum voor de onderhandelingen. De vakbondsleiding voorspelt dan ook een negatieve evaluatie door de achterban, daar het vooruitzicht op een aanvaardbaar akkoord eerder mager is.

Op Vlaams en federaal vlak zal het dus hoogstwaarschijnlijk ‘overzomeren’ worden. Daarom roepen we nu al op voor een breed intern en onderling overleg tussen de verschillende belangengroepen binnen de Non/Social Profit.

Goede zorg en welzijn zijn een enorm belangrijk onderdeel van de samenleving, maar zijn binnen de huidige kapitalistische logica erg moeilijk te verwezenlijken, laat staan te behouden wat er al is. Daarom is het nodig dat, naast de inwilliging van de syndicale eisen, de strijd van de Witte Woede een verlengstuk krijgt in een politieke strijd voor een kosteloze gezondheidsdienst in publieke handen, waar elke vorm van privé-inmenging gebannen wordt. Een dergelijke gezondheidsdienst kan echter slechts bestaan als het onder controle staat van de bevolking. Wat dan weer de roep naar een nieuwe linkse arbeiderspartij naar voor schuift. In afwachting van een dergelijke partij blijven we met Polsslag strijdsyndicalisten en militanten uit de sector verzamelen, over de vakbondsgrenzen heen, om op een kritische manier druk te zetten op de vakbonden om de strijd niet te laten doodbloeden, maar verder uit te bouwen.

Links naar (foto)verslagen op andere websites:

* pagina met verslagen, foto's en filmpjes op wittewoede.be (website LBC Non-Profit)

* fotoreportage 1 op socialisme.be

* fotoreportage 2 op socialisme.be

* verslag en foto's op dewereldmorgen.be

* fotoreportage SETCa-FGTB CHIREC

* fotoreportage ABVV De Branding

* fotospecial Nieuwsblad.be