vrijdag 25 november 2011

Overzicht verslagen en fotoreportages van de actie van 25/11

Vrijdagvoormiddag zakten een 500-tal vakbondsmilitanten van de federale gezondheidsdiensten (zoals ziekenhuizen, rusthuizen) af naar het Barricadenplein in Brussel. Het nieuws van Kanaal Z maakt gewag van 1000 betogers wat ons een "omgekeerde politietelling" lijkt. Het protest was dubbel: enerzijds tegen het uitblijven van een meerjarenakkoord voor de sector en anderzijds een aanklacht tegen de ongebreidelde besparingszucht in de gezondheidszorg van de onderhandelaars voor een nieuwe regering (zie grafiek)

Elke vakbond gaf zijn eigen ludieke invulling van de actie. De media was alvast talrijk aanwezig. LBC liet bedden en rolstoelen aanrukken waarmee men tijdens de betoging de boer opging in het centrum van Brussel.

BBTK-SETCa ensceneerde een veldhospitaal in ware “Tahrirplein-stijl” onder het motto “Rue de l’Hôpital/Hôpital de la rue” (ziekenhuisstraat/ziekenhuis op straat) … op het Barricadenplein: symboliek troef dus. Het hoge ludieke gehalte van de actie was gesneden koek voor de persfotografen en cameraploegen. Buiten LBC en BBTK-SETCa waren er ook militanten aanwezig van de Algemene Centrale, ACOD, CNE en het liberale ACLVB. Uiteraard was Polsslag ook present met eigen materiaal.

TV reportages:

Journaal VRT (klikken op rechterfoto om reportage te starten)

Nieuws Kanaal Z (vanaf 09:55)

Fotoreportages/verslagen:

1. foto's BBTK-SETCA

2. dewereldmorgen.be:

* fotoreportage: "Bloedarmoede in de gezondheidszorg"

* verslagje + fotoreportage: "Zorgsector geofferd op altaar financiële markten"

3. De Standaard (verslagje + 5 foto's)

4. foto's LBC

5. foto's socialisme.be


donderdag 24 november 2011

Pamflet en affiche/sticker Polsslag voor actie 25/11

pamflet Polsslag in PDF

Moet de gezondheidszorg bloeden voor HUN crisis?

Besparingen in de gezondheidszorg: wie biedt meer?


De voorgestelde besparingen in de gezondheidszorg gaan na elke onderhandelingsronde voor een nieuwe regering de hoogte in. Het bedrag van 1,2 miljard Euro in de nota Di Rupo is ondertussen nét niet verdubbeld tot 2,3 miljard Euro op 20 november. Voor de liberalen gaat de sociale afbraak echter nóg niet ver genoeg. De volgende keer dat Alexander (alles voor mij en niks …) De Croo van zijn paard valt, kan hij maar zien dat hij zichzelf verzorgt in het ziekenhuis! In de groeinorm van de gezondheidszorg van 4,5% wordt zwaar de hakbijl gezet: deze zou nog maximaal 2% mogen bedragen. De groeinorm is vooral bedoeld om enerzijds de vergrijzing (van zowel patiëntenpopulatie als personeel) en anderzijds de stijgende kosten door de technologische vooruitgang op te vangen.

Miljarden voor de banken, apenootjes voor ons?

Er is 300 miljoen Euro voorzien voor een meerjaren-akkoord van de federale gezondheidsdiensten. Of dit een late aprilgrap is, dat laten we in het midden. Voor de 150.000 (*) werknemers van de Vlaamse sectoren werd recent een sociaal akkoord gesloten met een kostenplaatje van 210 miljoen Euro. Een belangrijke stap vooruit hier is het binnenhalen van een “bijna 13de maand” (94 à 95%) Als we dat vergelijken met het budget voor de 300.000 (*) werknemers van de federale sectoren zullen we dus niet ver springen …

(* bron: deredactie.be)

IF-IC geflikt?

De implementatie van de nieuwe functieclassificatie (IF-IC) met bijhorende barema’s zou op zich al een meerkost betekenen van 910 miljoen Euro. Ook al zou het de bedoeling zijn om de toepassing hiervan te spreiden over 2 opeenvolgende sociale akkoorden, moet men geen kernfysicus zijn om te beseffen dat de peulschil van 300 miljoen Euro ruim onvoldoende is.

Toen de banken in nood waren, had de regering maar een weekend nodig om met miljarden te gooien. Onze sector “wacht geduldig op Godot” sinds het afgeven van de eisenbundels op 2 februari 2010. Oh ja: we waren bijna het mini-akkoord (2011) vergeten. Dit tussen-de-soep-en-de-patatten akkoord van 50 miljoen Euro heeft zijn naam niet gestolen. De prioriteit van de regering van eeuwiglopende zaken is duidelijk: het redden van het grote geld terwijl de werknemers op hun honger blijven zitten en als toemaatje ziet het er naar uit dat wij de crisis dubbel en dik zullen mogen betalen.

De “denk(s)tank” Itinera …

In het asociale kringetje van Alexander De Croo hoort ook de zogenaamde denktank Itinira waarvan de specialisten te pas en te onpas in de media opgevoerd worden om de blijde neoliberale boodschap te verkondigen. Deze herauten van de commercialisering en privatisering schrikken niet terug voor boude uitspraken.

In Jobat van 14 november (volledig gewijd aan de zorgsector) stelt Brieuc Van Damme: “De groeinorm in de gezondheidszorg bedraagt momenteel nog 4,5 % bovenop de inflatie. Veel hoger dus dan de snelheid waarmee onze economie groeit. Dat betekent dat de gezondheidszorg beetje bij beetje de welvaart die in België geproduceerd wordt, kannibaliseert.” Wij als naiëve werknemers dachten nochtans dat het de beurshyena’s (banken, speculanten en bonusgeile CEO’s) zijn die onze economie naar de haaien helpen en ons zonder scrupules in de diepste crisis sinds WO 2 storten. Gelukkig zijn er nog de gemediatiseerde profeten van Itinera om ons het juiste pad te tonen …

Verder wordt er in het artikel gesteld dat de enige oplossing een grondige commercialisering is aangezien we sowieso evolueren naar een witte economie en het collectieve vangnet (de sociale zekerheid dus) het best beperkt wordt en er meer verantwoordelijkheid bij het individu moet komen te liggen. Ondertussen weten we tot wat dit geleid heeft in de Verenigde Staten. Miljoenen Amerikanen hebben geen toegang tot gezondheidszorg terwijl de CEO’s van de private zorgverzekeringsmaatschappijen bij de best betaalden onder hun soort horen. Het wordt pas echte horror als men stelt dat bij het gebruik van nieuwe dure medicatie of technologieën een kosten-baten analyse op zijn plaats is. Alvast een gevaarlijke denkpiste …

TINA (There Is No Alternative) ???

De medewerkers van Polsslag menen dat enkel een fundamentele reorganisatie van de gezondheidszorg een antwoord kan bieden op deze dreigende liberale beestenboel. Ons antwoord op de winstzucht van de farma-industrie, de sluipende commercialisering en de kanker van de prestatiegeneeskunde: de creatie van een ééngemaakte openbare en nationale gezondheidsdienst die de verschillende gezondheids-diensten overkoepelt, organiseert en coördineert in het belang van de volksgezondheid en niet van winst of prestige van diverse individuen en instellingen. Naar onze mening is dit niet mogelijk in het huidig kapitalistisch bestel dat zich vandaag de dag in een ware systeemcrisis bevindt. De strijd voor een andere gezondheidszorg maakt integraal deel uit van de strijd voor een andere maatschappij. Het wordt dan ook hoog tijd dat de georganiseerde arbeidersbeweging aansluiting vindt bij de nieuwe generatie jongeren die zowel in de Arabische wereld als in het klassieke Westen terugvechten als pleinbezetters, indignados, occupiers… Democratisch socialisme is volgens ons het enige alternatief.

Ons antwoord op TINA is de uitspraak van ROSA*: “Socialisme of de barbarij!”

(* Rosa Luxemburg: Duitse socialiste)

dinsdag 22 november 2011

Besparingen in de gezondheidszorg: wie biedt nóg meer?

In de afbeelding boven (uit "onverdachte" bron: De Tijd) vind je een overzicht van de evolutie van de belastingen en besparingen tijdens de verschillende onderhandelingsrondes voor een nieuwe regering (euh ...)

De besparingen in de ziekteverzekering/
gezondheidszorg zijn nét niet verdubbeld van de nota Di Rupo (1,2 miljard euro) naar 2,3 miljard euro (voorstel 20/11) En kennelijk volstaat zélfs dit nog niet voor de liberalen? Volgende keer dat Alexander De Croo van zijn paard valt, mag hij zich in het ziekenhuis zélf verzorgen ...

Klik op de afbeelding voor een grotere, leesbare versie.

vrijdag 18 november 2011

25 november: actie federale sectoren gezondheidszorg!

Actie federale sectoren non/social profit:
vrijdag 25 november om 10u30
Barrikadenplein te Brussel

links naar pamfletten:

pamflet LBC in PDF
pamflet BBTK in PDF