woensdag 30 januari 2013

Nationale actie 31 januari: persbericht

Betoging 31/01 : de Social-Profitsector uitsluiten van de lastenverlaging is slecht voor iedereen

Nu donderdag 31 januari 2013 voert de social-profitsector bij hoogdringendheid een protestactie tegen de mogelijke uitsluiting van de sector in de maatregel van de lastenverlaging.

De actievoerders, vanuit alle sectoren van de social-profit, uit alle landsgedeelten en vanuit alle betrokken vakbondscentrales komen samen om 10.30 uur te Brussel.

De manifestatie gaat naar de Eerste Minister Elio Di Rupo, vertegenwoordiger van de federale regering, aan wie steun zal gevraagd worden om de sector niet in de steek te laten én de sector toe te laten om met het rechtmatig deel van de lastenverlaging maar liefst 1.500 effectieve jobs te creëren.

De federale regering mag de social-profitsector bij de beslissingen over het interprofessioneel overleg niet in de steek laten.

Een effectieve jobcreatie van 1.500 nieuwe én nodige jobs in de zorg is mogelijk! Maar enkel en alleen als de social-profitsector niet brutaal wordt uitgesloten en gediscrimineerd in de maatregel van lastenverlaging.

In het kader van het interprofessioneel overleg heeft de “groep van 10” aan de federale regering voorgesteld om het budget van 370 miljoen euro voor lastenverlagingen volledig en exclusief toe te kennen aan de profitsector. Enige voorwaarde of garantie op jobcreatie of behoud staat daar niet tegenover.

In dat voorstel wordt de social-profitsector compleet uitgesloten, zonder gegronde reden. Het is uitgerekend die social-profitsector die er sinds vele jaren in slaagt om elke euro lastenverlaging volledig om te zetten in effectieve, bijkomende jobs. Die omzetting in effectieve jobs biedt niet alleen werk aan vele mensen, het zijn tegelijkertijd onmisbare jobs om de vergrijzing en de stijgende zorgnoden van de bevolking op te kunnen vangen. Bovendien dragen deze jobs op hun beurt in belangrijke mate bij in meer sociale bijdragen en minder uitgaven in de werkloosheid.

De federale Regering zal zich eind deze week uitspreken over de voorstellen van de groep van 10. De social-profitsector, die momenteel 12 % van de globale tewerkstelling in België bedraagt, vraagt niet meer of niet minder dan zijn rechtmatig deel in de maatregel van de lastenverlaging, en garandeert dat zij die integraal zal aanwenden voor bijkomende werkgelegenheid.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de social-profitsector, samen met de werkgeversorganisaties van de social-profitsector, roepen de federale regering en de groep van 10 op om de social-profitsector niet uit te sluiten in de maatregel van de lastenverlaging. We herinneren eraan dat deze federale regering expliciet heeft bepaald dat de 370 miljoen euro voor lastenverlaging gericht moet worden op een maximaal tewerkstellingseffect.

Afspraak aan VBO : 12u

Afspraak bij de 1ste Minister : 13u

Het gemeenschappelijk vakbondsfront van de social-profitsector,
LBC-NVK, BBTK-SETCa, Algemene Centrale ABVV - Centrale Générale FGTB, CNE, ACV/CSC BIE, ACLVB/CGSLB

Naschrift redactie Polsslag: 
De medewerkers van Polsslag hebben bij deze oproep de nodige vragen en opmerkingen maar daar komen we later uitgebreid op terug.

vrijdag 18 januari 2013

8 naakte ontslagen bij Rode Kruis Vlaanderen

Nog maar eens een bevestiging van de anti-sociale én anti-syndicale reputatie van de "humanitaire organisatie": 8 naakte ontslagen bij Rode Kruis Vlaanderen als donderslag bij heldere hemel. Hieronder vind je de link naar het pamflet van het gemeenschappelijk vakbondsfront op de website van het ABVV-Rode Kruis: 
Witte woede, rode colère