zondag 18 mei 2008

Hôpital Français: vervolg

We publiceren hieronder een artikel van Belga/HLN.be

Geen bankkrediet voor Hôpital français
i
De vakbondsvertegenwoordigers en de artsen van het Hôpital français in Sint-Agatha-Berchem hebben van meester Jeanine Windey, de "neutraal waarnemer" die de raad van bestuur van het ziekenhuis bijstaat in zijn functie van voorlopig vereffenaar, vernomen dat de bank nog steeds weigert een kredietlijn te openen. Er is dus nog geen definitief vereffenaar benoemd.
i
Vergadering gepland
Maandagavond staat bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid een vergadering gepland met de vakbondsafgevaardigden en met de bankier. De bedoeling is deze laatste garanties te kunnen geven. "We vragen ons af wanneer de bank bereid zal zijn een kredietlijn te openen. Zolang we die niet hebben, moeten we niet hopen op de benoeming van een vereffenaar", zei Yves Dupuis van de socialistische bediendenbond (SETCa-BBTK).
i
Uitbetaling lonen
Volgens de directie van het ziekenhuis zal de schadeloosstelling voor het sluiten van het ziekenhuis oplopen tot minimum 2,8 miljoen euro. Daarvan zou een derde in de loop van dit jaar al betaald kunnen worden. Voor de uitbetaling van de lonen van de maanden mei en juni en van het vakantiegeld, zal in september en oktober een som van 750.000 euro betaald worden.
i
Bijzondere ondernemingsraad
Woensdag komt om 14 uur een bijzondere ondernemingsraad bijeen. De vakbonden hopen dat een vereffenaar vanaf dan kan aangesteld worden. "Geen enkele vereffenaar zal zich aanbieden zolang hij de garantie niet heeft dat hij de bedragen zal kunnen betalen die hij tijdens de vereffening moet uitkeren. We draaien rondjes", aldus Stéphane Lejeune, voorzitter van de raad van beheer van het ziekenhuis. De vakbonden delen die mening.
i
Vier potentiële overnemers
Er zijn vier potentiële overnemers. Volgens de ziekenhuisdirectie en de vakbonden zijn twee van die overnamevoorstellen geloofwaardig. Het ene voorstel heeft het over de overname van 180 voltijdse werknemers door een consortium van de Kliniek Sint-Jan, de Clinique Saint-Luc (van de universiteit UCL), het Universitair Ziekenhuis Brussel en Chirec (een groepering van zes ziekenhuizen). In het tweede voorstel willen de ziekenhuizen van de stad Brussel en van de universiteit ULB samen 168 voltijdse jobs redden. Beide cijfers zijn voorlopig.
i
Personeel ongeduldig
De personeelsleden zijn ondertussen ongeduldig. Ze maakten vrijdagmiddag samen met de buurtbewoners en het bestuur van Sint-Agatha-Berchem een mensenketting rond het ziekenhuis. De manifestanten stapten tot aan de basiliek van Koekelberg en keerden daarna terug naar het ziekenhuis.
(belga 16/05/08 21u47)

Voor meer details kan je terecht op onze franstalige blog: een medewerker volgt de situatie op de voet.
i
Update 22 mei: Hôpital Français in definitieve vereffening (artikel op wittewoede.be)