In heel Europa is er beweging in de gezondheidszorg, denken we maar aan de stakingen in de Scandinavische landen. Dit is ook niet te verwonderen: deze (meestal) publieke sector wordt steeds meer en meer in het vizier genomen door de neoliberale regeringen van sociale afbraak. Privatiseringen en besparingen staan overal op het menu terwijl de werknemers van de sector steeds meer onder druk komen te staan qua verloning, werkdruk... Overal hetzelfde verhaaltje eigenlijk.
Tegelijkertijd zien we ook hier en daar spontane tot formele netwerken van strijdbare delegees ontstaan: kennelijk komen de huidige officiële vakbondsapparaten en -structuren niet tegemoet aan de verwachtingen van deze kritische en meestal jongere militanten. Uiteraard wordt deze evolutie verder in de hand gewerkt door het 'democratiserende' effect van het internet. De 'stugge, gesloten hiërarchie' en de manier van werken van 'de vakbondsleiders' is niet meer van deze tijd en bijgevolg ontwikkelen er zich logischerwijze alternatieve organisatievormen die zowel binnen als buiten de vakbondsstructuren opereren.
Ondertussen blijkt dat 'Polsslag' broertjes (of zusjes?) heeft in Duitsland... 'Antiserum' met als ondertitel: "Krankenhauszeitung zur Vernetzung von Widerstand gegen Privatisierung, Stellenabbau, Lohnklau und Konkurrenzkampf." Buiten deze publicatie van het nationaal netwerk van strijdbare syndicalisten in de vakbond ver.di is er ook nog een specifieke ondernemingsuitgave in het grootste ziekenhuis van Duitsland, het universitair ziekenhuis Charité in Berlijn, 'Krankenhaus von unten' genaamd.
De deelwebsite waar je de nummers van Antiserum in PDF kan inkijken vind je hier. De uitgaven van Krankenhaus von unten vind je in PDF hier.
Twee artikels over de langdurige staking in het Charité ziekenhuis in september 2006 vind je hier: