Dit zijn slechts enkele van de slogans die de actievoerders uit de non-profit zullen meedragen op 8 mei in Brussel. De witte woede is nog steeds woest, want van alle beloftes die de afgelopen maanden en jaren naar voren geschoven zijn door de traditionele partijen, blijft nog maar bitter weinig over. Net zoals men de arbeiders en hun gezinnen wil laten opdraaien voor de crisis, zo wil men de personen met een handicap, hun familie en het personeel laten opdraaien voor het tekort aan middelen in de sector.
Alle deelnemende organisaties hebben zo hun eigen redenen om vrijdag mee te betogen tegen de torenhoge wachtlijsten in de gehandicaptensector. De personen met een handicap eisen meer opvangplaatsen en extra middelen voor een volwaardige opvang. De verenigingen van ouders willen af van het uitzicht op een onzekere toekomst voor hun kinderen met een handicap. Het personeel wil betere arbeidsvoorwaarden en een loon dat gelijkwaardig is aan dat van collega’s uit andere sectoren. Zelfs de werkgeversorganisaties roepen op om met zoveel mogelijk mensen uit de gehandicaptensector naar Brussel af te zakken. Zij zien immers de regelgeving almaar toenemen en de middelen almaar afnemen.
Samengevat komen deze eisen neer op een vraag naar een kwaliteitsvolle ondersteuning voor alle personen met een handicap. Let vooral op het woord ‘alle’. Want hier draait het rond wanneer de beleidsmakers spreken over het wegwerken van de wachtlijsten. Vier jaar geleden kwam Bart Somers (Open VLD) al met de uitspraak dat de lange wachtlijsten te wijten waren aan de oneigenlijke gehandicapten die erop stonden. Deze uitspraak werd toen zelfs bijgetreden door Vlaams minister voor zorg Byttebier (Groen!).
Vandaag komt het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap, het vroegere ‘Vlaams Fonds’) met een soortgelijk idee op de proppen om de wachtlijsten aan te pakken. Zij verklaren de sterke groei van de wachtlijsten door aan te halen dat er nieuwe doelgroepen bijgekomen zijn, zonder echter concrete cijfers te geven. Als oplossing voor het wegwerken van de wachtlijsten, stelt het VAPH voor om de doelgroepen te selecteren op basis van hun stoornissen.
Men zou enkel nog ondersteuning willen bieden aan personen met een zeer complexe of zware handicap. Personen die door deze maatregel uit de boot vallen, wil het VAPH doorschuiven naar andere beleidsdomeinen. Daarnaast stelt Laurent Bursens, administrateur-generaal van het VAPH, bijvoorbeeld, dat 27% van de PAB-aanvragers (persoonlijk assistentie budget) ouder is dan 50 jaar. Als oplossing om het aantal PAB-aanvragers te laten zakken, vindt hij dat er een leeftijdsgrens zou moeten komen voor de toekenning van een PAB. Hij vroeg zich zelfs publiekelijk af of deze mensen niet beter geholpen zouden worden in de ouderenzorg. Wel een erg makkelijke manier om de wachtlijsten op te lossen. Doelgroepen afstoten, zonder hen uitzicht te geven op noodzakelijke ondersteuning vanuit andere beleidsdomeinen.
Vrijdag 8 mei, 11u, Brussel-Noord. Betoging tegen lange wachtlijsten
artikel overgenomen vanop socialisme.be
Nuttige links: