maandag 7 juni 2010

BBTK social profit versus Zorgnet Vlaanderen

Interview met André Langenus (federaal secretaris BBTK social profit) op dewereldmorgen.be (18/05/2010):

Werkgevers mee onderhandelen over social profit? Liever niet!

En de reactie van Zorgnet Vlaanderen (26/05/2010):

Werkgevers gaan voor samen tafelen

Een korte toelichting om de discussie te duiden:

De onderhandelingen voor de meerjarenakkoorden (federaal, Vlaams, gemeenschap ...) voor de non/social profit gebeuren steeds in 2 fasen. In de eerste fase zijn er de onderhandelingen tussen vakbonden en de betreffende regeringen met het zwaartepunt op de vrijgemaakte budgetten voor de sector.

In de tweede fase zijn er de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers in het paritair comité om de beslissingen van de eerste fase in CAO's te gieten. Zorgnet Vlaanderen is dus ook vragende partij om in de eerste fase al aan de onderhandelingstafel te zitten.

Dat zien de vakbondsonderhandelaars helemaal niet zitten (terecht!) aangezien de werkgevers dan al vanaf het begin stokken in de wielen zouden kunnen steken of vertragingsmanoeuvres uithalen. Er bestaat een grote kans dan dat de onderhandelingen nodeloos zouden gerokken worden, met alle gevolgen van dien... Het is belangrijk om eerst de budgetten te pakken te krijgen en te fixeren, gekoppeld aan de concrete maatregelen. Het akkoord met de regering dient dan als onderhandelingswapen, als stok achter de deur, mochten de werkgevers (zoals dikwijls blijkt) dwars liggen.

cartoon boven door Ronny Barracuda