maandag 7 juni 2010

Jan Hertogen: "Verpleegkunde, aanbod haalt vraag in."

Op dewereldmorgen.be publiceerde de socioloog Jan Hertogen op 26 mei een artikel met de controversiële titel: "Verpleegkunde, aanbod haalt vraag in." Het artikel van Jan is allesbehalve verhelderend voor outsiders en zorgt voor de nodige verwarring. Of dit de bedoeling was, dat laten we in het midden. Het is ook een vrij theoretische/academische benadering, maar dat zal de aard van het beestje zijn... .

Enkele verpleegkundigen-vakbondsafgevaardigen van BBTK social profit reageerden in mensentaal op dit artikel vanuit een andere invalshoek: de praktijk op de werkvloer.

reactie 1 door Bart Van der Biest
reactie 2 door Luc Rummens

Reactie Jan Hertogen (07/06/2010):
Beste,

Ook al staat het er misschien niet met zoveel woorden, het artikel in De Wereld Morgen is een teaser voor de uitgebreide bijdrage op: http://www.npdata.be/BuG/127-Verpleegstudenten . Een verdere beschouwing over de vraag en aanboddiscussie is terug te vinden op de Redactie: http://opinie.deredactie.be/2010/05/29/verpleegkunde-top-projecties-planbureau-flop/ . De lezing van het plan Vandeurzen kan meteen duidelijk maken waarom het ‘tekort’ aan verpleegkundigen een door verpleegkundigen en haar corporatistische organisaties zelf uitgelokt en in stand gehouden ‘perpetuum mobile’ is, waarover slechts sporadisch met enige openheid over te discussiëren valt. Misschien iets voor de vakbonden om hierover eens iets op te zetten. Niet vergeten Professor Pacolet dan uit te nodigen.

Met vriendelijke groeten,
Jan Hertogen, socioloog