donderdag 12 april 2012

ACTIE federale sectoren Social Profit op 26 april: BBTK-materiaal

Affiche in PDF op de website van BBTK

Pamflet BBTK:

AAN DE MILITANTEN EN AAN HET PERSONEEL VAN DE FEDERALE GEZONDHEIDSDIENSTEN

Onderhandelingen voor een nieuw sociaal akkoord in de federale gezondheidssectoren afgesprongen

In 2010 zijn de onderhandelingen van start gegaan voor een nieuw sociaal meerjarenakkoord voor de federale gezondheidssectoren.

In 2011 hebben wij een mini-akkoord moeten slikken, voornamelijk voor begrotingsaanpassingen (onvoldoende financiering van de vroegere maatregelen) en bijkomende banen..

WAAR ZIJN DE NIEUWE JOBS EN DE BETERE ARBEIDSVOORWAARDEN DIE ERMEE GEPAARD ZOUDEN GAAN?

Zoals voor het akkoord 2005 moeten wij vaststellen dat de werkgevers heel weinig van de beloofde extra aanwervingen doorvoeren.

Een buitenkansje voor hen. Financiering ontvangen, dat gaat wel, maar zorgen voor meer tewerkstelling en dus verbetering van de arbeidsvoorwaarden, daar komt niets van. Wij worden bedot!

De regering heeft aangekondigd dat ze niets zouden geven in 2012. In 2013 daarentegen zou echter €40 miljoen (privé en openbare sector) voorbehouden worden voor een nieuw mini-akkoord, maar enkel rond tewerkstelling. Dit stemt ongeveer overeen met 800 VTE’s, te verdelen tussen duizenden instellingen. Opnieuw boerenbedrog.

STAGNERENDE LONEN BETEKENEN EEN AANTASTING VAN DE KOOPKRACHT

Sinds 1996 zijn de barema’s van het ziekenhuispersoneel slechts met 1% gestegen!

Indien sindsdien de marges voor verhoging zoals voorzien in de opeenvolgende interprofessionele akkoorden waren toegepast in de non-profit, dan zouden de baremaherzieningen stukken hoger liggen.

Langs de andere kant, is de nieuwe functieclassificatie na jaren werk eindelijk bijna klaar. De bedoeling hiervan is zowel het actualiseren van de beroepen waarvan de beschrijving werd vastgelegd in 1971, als het aanpassen van de barema’s.

De regionalisering die voorzien is in een aantal gezondheidssectoren in het kader van de 6de Staatshervorming dient als argument voor de regering om niet verder te gaan in dit dossier!

Wij kunnen niet aanvaarden dat er niets gedaan wordt tussen nu en 2014. Indien de regering er niet mee instemt om de functieclassificatie te erkennen en de opstart ervan te begroten, dan mogen wij zeker zijn dat er niet enkel tewerkstelling zal verloren gaan, maar dat de loonvoorwaarden zullen uiteenvallen in de - momenteel federale - gezondheidssectoren.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront maakt zich zorgen over het verlies aan aantrekkingskracht van de federale gezondheidssectoren, over de vermindering van de koopkracht van de werknemers en over de verslechtering van de werkomgeving en arbeidsvoorwaarden, ten koste van zowel de werknemers als de gebruikers

> Omdat het vandaag, en morgen nog meer, hoe langer hoe moeilijker is om personeel te vinden om in de sector te werken

> Omdat de toegekende financieringen voor bijkomende tewerkstelling slechts in heel beperkte mate voor dat doel worden aangewend, zonder verbetering van de arbeidsvoorwaarden,

> Omdat er dringend nood is aan een actualisering van de functieclassificatie en bijgevolg ook aan een aanpassing van de lonen,

> Omdat de koopkracht van het personeel veel lager blijft dan in andere sectoren,

> Omdat de sociale behoeften, onder andere naar aanleiding van de vergrijzing, alsmaar groeien, moet er een kwaliteitsvol antwoord worden gevonden, zowel voor de werknemers als voor de gebruikers.

Daarom besloot het GEMEENSCHAPPELIJK VAKBONDSFRONT om een campagne op te zetten, gericht naar de Federale regering.

Met als eerste stap een:

MILITANTENACTIE te BRUSSEL*


OP 26 APRIL 2012 om 10u30

Kom ons ondersteunen met je aanwezigheid.

* Voor de exacte plaats en transport neem best je contact op met jouw secretaris.

pamflet in PDF op de website van BBTK