woensdag 25 april 2012

Pamflet Polsslag op actie van 26 april


… stadswandeling in Brussel, ludieke actie in het ziekenhuis, flashmob op het ministerie …

TIJD VOOR ECHTE ÉN EFFICIËNTE ACTIE!

Pamflet van Polsslag voor de actie van de federale gezondheidszorg morgen. PDF

Onze sector is overduidelijk het kind van de rekening. De komende jaren zullen er miljarden Euro’s bespaard worden in de gezondheidszorg. Zowel patiënten als personeel zullen dit duidelijk voelen. Hoeveel keren nog gaat men ons doen opdraaien voor de crisis? Een crisis die WIJ niet veroorzaakt hebben. Ondertussen blijven de banken en grote bedrijven megabonussen uitbetalen aan bedrijfsleiders alsof er niets aan de hand is. Echter om te zorgen dat we in de toekomst niet in een rampscenario terechtkomen voor de gezondheidszorg (toenemende vergrijzing van de bevolking maar ook van het personeel) zou de regering eerder miljarden extra moeten investeren in plaats van de besparingshakbijl te hanteren.

De loonkloof met de profitsectoren bedraagt ongeveer 15% . De laatste baremieke loonsverhoging in de ziekenhuizen is ondertussen al … 12 jaar geleden (+1% in 2000) Ondertussen willen de werkgevers en de rechtse politieke partijen de automatische aanpassing van de lonen aan de index afschaffen of “aanpassen.” Dit zou voor onze sector een regelrechte ramp zijn. Sinds 2008 kenden we al 8 automatische aanpassingen (van 2%) van ons loon. Zonder dit indexmechanisme zouden we nu in vergelijking met 2008 dus ongeveer 1/6 van onze koopkracht verloren zijn.

RESPECT verdomme!

Zijn wij tweederangswerknemers? Nemen wij genoegen met “lege apenootjes” terwijl de banken en grote bedrijven hun zakken openzetten? Onze sector is gesubsidieerd maar hoe noem je dan de grote cadeaus aan de bedrijven? (notionele intrestaftrek, maribel zonder voorwaarden qua tewerkstelling …) 

Sinds 2002 is het Instituut voor Functieclassificatie (IF-IC) bezig om op wetenschappelijke basis de functies in de ziekenhuizen te beschrijven en te plaatsen in een functietapijt (tabel waarin de verschillende functies met elkaar afgewogen worden) De loonontwikkeling volgens barema werd ook in nieuwe, meer logische curven gegoten. Dit titanenwerk is nu ten einde. De volledige implementatie van de nieuwe functieclassificatie met bijhorende barema’s zou op zich al een meerkost betekenen van 910 miljoen Euro. Ook al stellen zowel vakbonden als werkgevers voor de toepassing van IF-IC te spreiden over opeenvolgende sociale akkoorden: de regering blijft potdoof en is enkel bereid een miezerige 40 miljoen Euro te besteden in 2013.

Terwijl de 130.000 werknemers van de Vlaamse sectoren van de Social/Non Profit een niet onaardig sociaal meerjarenakkoord (210 miljoen Euro) wisten af te sluiten met o.a. een bijna volledige 13de maand, blijven wij van de federale sectoren (300.000 werknemers) op onze honger zitten. Tussen de soep en de patatten werd er een mini-akkoord (zowel qua inhoud als budget: 50 miljoen Euro) afgesloten voor het jaar 2011. Voor de rest beperkt het bod van de regering zich tot 40 miljoen Euro in 2013 dat volledig aan extra tewerkstelling dient besteed te worden (ongeveer + 800 voltijdse banen) Het budget voor onze sector bedroeg aanvankelijk 300 miljoen Euro maar dit slonk tot 40 miljoen naarmate de onderhandelingen voor een nieuwe regering “vorderden.” 

De beperking van het budget tot extra tewerkstelling is wel “een beetje tegenstrijdig” met het feit dat de besparingsdrift van de regering in onze sector hier en daar die zogezegde prioritaire tewerkstelling in gevaar brengt. Het ontkennen van het bestaan van zware beroepen in onze sector en dus het stevig kortwieken van systemen zoals de landingsbanen (1/5 tijdskrediet vanaf 55 jaar i.p.v. 50 jaar) en het brugpensioen zijn ook niet echt bevorderlijk. En wat onze koopkracht betreft: noppes en een schouderklopje. Maar dat zal waarschijnlijk allemaal maar een detail zijn … Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de sectoronderhandelingen met de regering eind maart zijn afgesprongen.

Hoe een staking efficiënt organiseren ?

Het is overduidelijk dat de regering de werknemers van onze sector niet ernstig neemt. De chiro-eske acties boezemen niet echt angst in. Vandaar dat er militanten ijveren voor ECHTE acties die efficiënt georganiseerd worden en waar het resultaat van belang is: reële druk zetten op de regering(spartijen) via hun tentakels bij invloedrijke ziekenhuisdirecties. 

Samen met die militanten roept Polsslag dan ook op om een 24-urenstaking te organiseren in juni maar wel onder specifieke condities. Per regio 1 of 2 grote ziekenhuizen uitpikken waar men alle krachten op concentreert om een effectieve staking te organiseren: inclusief piketten die de lijsten met opgevorderde personeelsleden controleren. De militanten van de andere instellingen kunnen dan hun collega’s ondersteunen. 

Als deze waarschuwing niet volstaat, stellen we een stakingsweek voor in september (alleszins na de grote vakantie) waar dezelfde manier van werken in een licht aangepaste versie wordt toegepast. Een opeenvolging van 24-urenstakingen in een beurtrol: dinsdag ziekenhuis X, woensdag ziekenhuis Y en donderdag ziekenhuis Z. De militanten van de andere instellingen ondersteunen telkens de piketten. Met dit systeem omzeilen we een deel van de beperkingen van het stakingsrecht in onze sector. In 2005 testte BBTK BHV dit stakingsplan mét succes uit. Nu is onze vraag: is de nationale vakbondstop bereid deze noodzakelijke stap te zetten om het defaitisme en demotivatie van sommige militanten en werknemers te counteren?