vrijdag 18 januari 2008

Farmabedrijven krijgen inspectie over de vloer.

Gelezen in Metro (17/01/08):
De Europese Commissie heeft een grootschalig onderzoek naar de farmaceutische sector gestart. Ambtenaren moeten uitzoeken waarom er weinig nieuwe medicijnen op de markt komen en waarom de introductie van generische geneesmiddelen vaak vertraging oploopt. "Elk Europees gezin besteedt jaarlijks meer dan 1000 Euro aan medicijnen. Zowel de burgers als de regeringen hebben baat bij een sterke farmaceutische sector die steeds betere producten aflevert en waar voor haar geld biedt", legt eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes uit. De commissie wil nu nagaan of er bijvoorbeeld minnelijke schikkingen omtrent patenten getroffen worden tussen verschillende bedrijven.

Naschrift Polsslag:
De Europese Commissie doet haar reputatie als kruisvaarders van de vrije concurrentie alle eer aan met dit initiatief. Hun queeste lijkt echter meer en meer een zoektocht naar de heilige graal... zeker in een tijdperk van steeds snellere monopolievorming.

Uiteraard is de hoofdbedoeling van de farma-industrie onder druk van hun aandeelhouders het maken van superwinsten en laat de volksgezondheid en die van hun werknemers hen Siberisch koud. Op zich is het interessant om een objectief (?) onderzoek te starten naar de malversaties die welig tieren in de farmaceutische sector. De hamvraag blijft echter: wat doe je ermee achteraf? Wat staan janken dat de bedrijven de vrije concurrentie moeten respecteren?

In vorige artikels op deze blog werd er al verscheidene malen ingegaan op de onfrisse praktijken van de farmaceutische industrie. Via processen zijn er al heel wat onwettige praktijken naar boven gekomen (o.a. bij Bayer): het is dus geen onderzoek naar marsmannetjes...