dinsdag 12 februari 2008

Het rommelt in het Sint-Maria Ziekenhuis in Halle...

Reeds enkele maanden neemt het geluidsvolume tijdens ondernemingsraden en andere momenten van overleg in het Sint-Maria ziekenhuis in Halle gestaag toe: een teken aan de wand dat er een conflict op komst is.

De etterbuil is nu gesprongen naar aanleiding van de eenzijdige beslissing van de directie (zonder enige vorm van overleg) om 4 kinderverzorgsters die samen 128 dienstjaren tellen, van de dienst Materniteit te bonjouren (zonder een duidelijk perspectief naar welke dienst ze moeten).

Op vele diensten (operatiekwartier, dienst sterilisatie, de diensten in de nieuwbouw,...) heerst er een chronische onderbestaffing en is de situatie ondertussen de status 'verantwoord' al lang gepasseerd. Samen met andere factoren zorgt dit voor een algemene malaise in het ziekenhuis.

Het lijkt niet langer toevallig dat in april de huidige algemeen directeur een stapje achteruit doet als gedelegeerd bestuurder. Hij laat zich vervangen door mevr. Lemmens, in een vorig leven advocate van het VVI (de koepel van katholieke werkgevers in de sector) en nu duidelijk 'crisismanager'.

De directie heeft het ziekenhuis financieel overstretcht door een ongebreidelde bouwdrang, het verwerven van extra bedden, extra artsen, nieuwe activiteiten... en uiteraard mag het personeel hiervoor opdraaien. De LBC heeft een ultimatum afgekondigd, waar BBTK zich bij aansluit, dat op 1 maart afloopt. Indien de directie tegen dan geen reactie geeft en passende maatregelen treft, zullen er acties volgen...
Wordt ongetwijfeld vervolgd...