zondag 1 juni 2008

Eerste resultaat van de betoging van 30 april: Verlenging 'project 600'

Het ‘Project 600’ is het opleidingsproject voor verpleegkundigen voorzien in het federale sociaal akkoord voor de gezondheidsdiensten van 1 maart 2000. Het biedt reeds verschillende jaren de mogelijkheid aan werknemers uit de sector om, met behoud van loon een opleiding te volgen van maximum 3 schooljaren tot gegradueerde (A1) of gebrevetteerde (A2) verpleegkundige. Dit bracht reeds 2150 extra-verpleegkundigen op en 300 zijn er nog in opleiding. Dit project dreigde te eindigen door geldgebrek wat concreet betekende dat voor het schooljaar 2008-2009 geen nieuwe generatie de studies zou kunnen aanvangen.

Echter na de betoging van 30 april heeft de federale regering de verlenging van het project voor 200 fulltime equivalenten in de private sector goedgekeurd. Samen met 163 voltijdse equivalenten voor de publieke sector komt het totaal op 363. Niet enkel de studiekost moet betaald worden maar ook de vervangende tewerkstelling. Een deel zal gefinancierd worden door niet gebruikte middelen van het Intersectoraal Fonds voor de Gezondheidsdiensten (IFG). Hiermee zou men 14 maand en 10 dagen gecoverd krijgen. De rest van de financiering moet nog uitgedokterd worden door het IFG, de Fondsen Sociale Maribel en de regering.

Enkele ernstige bedenkingen:
i
Geïnteresseerden hebben zeer weinig bedenktijd aangezien de deadline voor inschrijving reeds afloopt op 20 juni. Dit is zeer kort als je weet dat het bericht maar eind mei aan de sector gecommuniceerd werd en de geïnteresseerden de hort moeten opgaan om allerlei attesten te verzamelen (attest van de werkgever, attest van de schoolinstelling waar men de lessen wenst te volgen en uiteraard een inschrijvingsformulier). Dat 200 voltijdse plaatsen een peulschil is, hoeft ook geen uitleg. In de praktijk zal het om meer 'koppen' gaan aangezien de 200 uitgedrukt zijn in 'fulltime equivalenten' en dus door de inschrijving van deeltijdsen het aantal deelnemers kan oplopen. Maar het is alvast beter dan ‘noppes en een schouderklopje’.

Zonder het 'project 600' zou er ook geen sprake zijn van de nodige extra-instroming in de studies verpleegkunde. Als we bijvoorbeeld weten dat het AZ VUB in Jette alleen al op jaarbasis 120 nieuwe verpleegkundigen nodig heeft, is de rekening snel gemaakt. 120 staat gelijk aan een volledige generatie afgestudeerden van een 'gemiddelde' verpleegkundeschool.
i
Diegenen die in het project stappen mogen de impact hiervan op het privéleven niet onderschatten. Volgens de statistieken van de private sector haakt 26% van de geselecteerde kandidaten al af in het eerste of tweede trimester. Dus bezint eer ge begint... maar daar heb je dus niet veel tijd voor.
i
De nodige papieren kan je via onderstaande kernwoorden downloaden ( gewoon aanklikken)
i
1. Algemene informatie en de deelnemingsvoorwaarden
2. Inschrijvingsformulier
3. Nodige attesten

Info kan je ook terugvinden op wittewoede.be (website van LBC Non-Profit)