Het Hopital Français is failliet. En nu wordt de koek (of beter gezegd: de buit?) verdeeld onder verschillende ziekenhuizen die zich voor de gelegenheid verenigd hebben in een consortium (die de traditionele zuilen overschrijdt...). Volgende ziekenhuizen maken deel uit van het consortium: CHIREC (Edith Cavell), Sint-Jan, UZ Brussel (VUB), Saint Luc (UCL) en de gemeente St.-Agatha-Berchem.
i
In totaal neemt het consortium 170 personeelsleden over, dat is zelfs nog niet de helft van het oude personeelsbestand dat uit ongeveer 420 werknemers bestond. Het exact aantal werknemers dat per ziekenhuis wordt overgenomen, vind je terug in het document 'plan HF' waarvan je de link hieronder vindt. Wat het totaal aantal 'overgenomen' werknemers betreft variëren de cijfers naargelang de bron (of interpretatie?) : van 170, 180 tot een 'kleine 200'.
i
Uiteraard is het consortium vooral te doen om de overname van de bedden en de infrastructuur. In deze optiek is het personeel 'quantité négligable'... De ziekenhuissector in Brussel begint meer en meer op een immobiliënkantoor (van handel in bedden en gebouwen) te gelijken in plaats van instellingen voor gezondheidszorg. Wie spreekt over 'dreigende commercialisering' komt een beetje laat: de commercialisering is al 'vollen bak' bezig.
i
Dat er aan het hele dossier van het failliete Hopital Français op zijn zachtst gezegd een reukje hangt, is overduidelijk en meerdere malen in syndicale kringen geopperd. Als dit een voorbode is van de mogelijke 'oplossingen' bij volgende crisissen in andere Brusselse ziekenhuizen, belooft dit weinig goeds...
!
Polsslag meent dan ook dat het méér dan hoog tijd is dat er een ééngemaakt syndicaal initiatief komt op Brussels niveau om het probleem op de politieke agenda te plaatsen. In tijden dat politici bezig zijn met communautaire ruzie en haarkloverij waarvan de bevolking niet wakker ligt, zal een kleine audiëntie bij de verantwoordelijke politici niet volstaan maar zal een bredere syndicale campagne mét mobilisatie nodig zijn. Het idee is al geopperd in vakbondskringen maar concrete stappen blijven uit...
i
Verder beseffen we dat dit ook niet vanzelfsprekend is om dit in gemeenschappelijk vakbondsfront te doen aangezien het dossier van Hopital Français diepe wonden geslagen heeft in de 'samenwerking' tussen de vakbonden. In de praktijk werd deze samenwerking in het Hopital Français éénzijdig opgeblazen door 1 vakbond om redenen die we alleen maar kunnen betreuren. Op de rug van het personeel sluit men geen deals: het belang van de werknemers gaat voor op de belangen van een lokale vakbondsleiding en haar dubieuze verhouding met specifieke ziekenhuisdirecties. Wij zullen hier niet verder op ingaan om de zaken niet op de spits te drijven: de betrokken personen weten waar het om gaat.
i
Op de website van ABVV VUB heeft men enkele officiële documenten betreffende de overname gepubliceerd. De syndicale delegatie van het ABVV heeft ook een brief verstuurd naar haar directie om een dringend onderhoud te vragen over deze kwestie.
De documenten (in het Frans):
links in het Nederlands: