vrijdag 20 maart 2009

Stakers Aalsters Stedelijk Ziekenhuis tonen wat witte woede is!

Reeds voor de tweede keer werd de staking in het ASZ (Aalsters Stedelijk Ziekenhuis) tijdelijk opgeschort. In november 2008 staakte het personeel al 3 dagen voor hetzelfde dossier. De staking werd toen beëindigd met een protocolakkoord dat de tijd gaf aan de vakbonden om het cijfermateriaal van de directie uit te pluizen. Vanaf 5 maart ging men voor een tweede keer in staking tot en met 17 maart. De werknemers laten het dossier niet los met in totaal al 15 stakingsdagen tot gevolg. De volgende dagen zullen de vakbondsmilitanten een nieuw actieplan uitwerken om de druk blijven op te voeren.

Waar gaat het eigenlijk over? Het ASZ is een openbaar ziekenhuis (hoewel al de helft van het personeel ondergebracht is in 'de VZW van de dokters') waar de laatste jaren amper personeelsleden een vaste benoeming kregen. Op het vlak van pensioenen en werkzekerheid maakt dit een wereld van verschil. Het verschil op het pensioen van een contractueel of een statutair kan maandelijks oplopen tot 300 Euro en meer... Meer dan een jaar geleden werd er een examen uitgeschreven met de belofte dat iedereen die slaagde, kans maakte op benoeming. 320 personeelsleden slaagden maar als puntje bij paaltje kwam, werden er maar 42 benoemd waaronder familie en entourage van politici en hogere kaders. Voor de anderen was er zogezegd geen geld in de pensioenkas... Volgens de cijfers van het gemeenschappelijk vakbondsfront kan men overgaan tot benoemingen tot 2019 zonder dat daar een extra euro moet ingestoken worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Delegaties van o.a. ACOD en BBTK van buitenaf namen maandagochtend 16 maart, na een oproep tot versterking door de actievoerders, deel aan het stakingspiket en personeelsconcentratie. 12 dagen staken heeft de nodige energie gevergd (en voor sommigen een financieel verlies tot 900 Euro) Wat solidariteit van buitenaf is altijd goed om de stakers een hart onder de riem te steken.
NASCHRIFT:
Voor meer info rond de kwestie en follow-up verwijzen we naar volgende artikels van de Aalsterse website: Echt socialisme
De acties in 2008: