woensdag 3 juni 2009

10 juni: staking en optocht AZ Groeninge. LBC en BBTK roepen op tot nationale mobilisatie

In het AZ Groeninge, het Kortrijkse fusieziekenhuis bestaande uit 4 campussen, 1100 bedden en ongeveer 2500 werknemers, heeft het personeel reeds enkele acties gevoerd tegen de uitbesteding van de dienst sterilisatie aan een privébedrijf (Sterima-Vanguard) Het is niet toevallig dat in ziekenhuisjargon de dienst sterilisatie ook wel 'de aorta van het ziekenhuis' genoemd wordt. Een kernactiviteit uitbesteden aan een externe privé-firma die daarenboven nog eens een monopoliepositie heeft in België... dat is vragen om problemen!

Dit wordt terecht door de vakbonden gezien als een nieuwe testcase, zeker sinds de (tijdelijke) overwinning in het ZiekenhuisNetwerk Antwerpen (ZNA) waar men de huishoudelijke diensten in een aparte privé-entiteit met slechtere arbeidsvoorwaarden, Synartes genaamd, wou onderbrengen. In ZNA werd de ganse voeding reeds verkocht aan multinational Sodexo. Magazijnen en apotheek staan in de vitrine. En zéér toevallig: Groeninge directeur Jan Deleu zetelt in ZNA Raad van Bestuur...

Reeds op 27 mei ging er een staking door in het ziekenhuis en stapten een 250tal werknemers in betoging langs de 4 campussen. Er is echter meer nodig om de directie op andere gedachten te brengen. Vandaar dat er op 10 juni opnieuw gestaakt en betoogd wordt.

Gezien de ernst van de problematiek (de sluipende commercialisering van de gezondheidszorg) roepen zowel LBC als BBTK op tot nationale mobilisatie om de collega's van AZ Groeninge te steunen in hun strijd. Eerst ZNA, dan AZ Groeninge... wie volgt?

Nationaal pamflet LBC voor de actie van 10 juni: in HTML en PDF

10 juni concreet:
Verzamelen vanaf 9u30 aan de hoofdingang van de campus Maria's Voorzienigheid in de Loofstraat in Kortrijk. Om 10 uur start de optocht langs de 4 campussen.

Voor mensen die met de trein komen:
Je verlaat het station via de achteruitgang, aan de overkant van de straat zie je de Pater Beckstraat, als je die tot op het einde volgt, heb je de Loofstraat, daar start de actie.

Voor mensen die met de auto(bus) komen:
Het makkelijkste is om je in de Aalbeeksesteenweg te parkeren of de Condédreef, daar parkeer je gratis en het ligt vlak bij de startplek.

De LBC spreekt af voor de delegaties van buitenaf om 10 uur aan de achterzijde van het station van Kortrijk.