donderdag 6 oktober 2011

LBC achterban beslist over ontwerpakkoord VIA op 14 oktober

Op de Staten-Generaal van LBC-NVK van vrijdag 23 september werd het toen kakelverse voorakkoord voor de Vlaamse sectoren van de Non/Social Profit uitgelegd aan de militanten. In de komende dagen bestuderen zij het voorakkoord en op de Staten-Generaal van 14 oktober beslist men of het voorakkoord goedgekeurd wordt. Alvast een korte synthese van het voorakkoord op de website van LBC Non Profit: LBC-NVK non-profit sluit voorakkoord voor 130.000 werknemers Vlaamse non-profit

Aan de toon van dit artikel kan je al afleiden dat de LBC-top zal aanraden aan de militanten om dit voorakkoord goed te keuren, wat hoogstwaarschijnlijk ook zal gebeuren. Doorgaans volgen de militanten van LBC met zeer grote eensgezindheid de aanbevelingen van hun nationale vakbondsleiding. Bij het ABVV (BBTK en Algemene Centrale) is dit niet altijd zo zwart-wit ... Dit heeft uiteraard te maken met de verschillende tradities binnen de vakbonden en de manier waarop "de consultatie van de achterban" wordt georganiseerd. Bij LBC gebeurt dit tijdens nationale meetings van militanten, de zogenaamde Staten-Generaal, terwijl bij BBTK de nadruk eerder ligt bij "de autonomie van de afdelingen." Dit gecombineerd met een "meer tegendraads-oppositionele" traditie bij het ABVV zorgt ervoor dat in het verleden de beslissing over ontwerpakkoorden bij LBC steeds met een overdonderende meerderheid gebeurde (met een verwaarloosbaar aantal onthoudingen of oppositionele stemmen) terwijl bij het ABVV er toch steeds sprake was van een significante oppositionele minderheid die ontwerpakkoorden afschoot omdat deze te weinig tegemoet kwamen aan de reële noden in de sector. Zowel het gecentraliseerd "nationaal" organiseren van de consultatie van de achterban als de gedecentraliseerde afdeling per afdeling-methode hebben hun voor- en nadelen.

Het liberale ACLVB keurde het voorakkoord reeds goed op die bewuste vrijdag 23 september. Bij BBTK wordt de consultatie van de achterban afdeling per afdeling georganiseerd (voorbeeld in Aalst) Bij het ABVV valt het eindverdict op 24 oktober.

Ter herinnering verwijzen we nog eens naar de eisenbundel van ABVV Social Profit (BBTK - Algemene Centrale - ACOD Cultuur) aangezien dit het referentiepunt is voor de centrales van het ABVV om het voorakkoord te evaluren. Ook geven we de link mee naar de gemeenschappelijke eisenbundel (ACV-ABVV-ACLVB)