dinsdag 24 september 2013

Federale sectoren gezondheidszorg: militanten op bezoek bij onwillige werkgeversfederaties

Op dinsdag 24 september brachten vakbondsmilitanten van SETCa-BBTK en CNE een bezoekje aan de hoofdzetels van enkele traditioneel onwillige werkgeversfederaties: in Namen bij de Fédération des Institution Hospitalières (FIH) en in Brussel zowel bij Becoprivé als Santhea. Dit zijn de eerste acties in het kader van het actieplan (aanvankelijk enkel aangekondigd door BBTK-SETCa en CNE) dat culmineert in een stakings-en/of actiedag op 8 oktober. Ondertussen heeft LBC ook aangekondigd actie te voeren op 8 oktober. Het conflict draait om het niet-ondertekenen van een vijftal toch niet onbelangrijke sector-CAO's (hiervoor verwijzen we naar een artikel op deze blog)

In Brussel werd er eerst aangeklopt bij Becoprivé in Watermaal-Bosvoorde door ongeveer 100 vakbondsmilitanten waarvan tegen de gewoonte in wat meer rood dan groen. De ingang was geblokkeerd door een combi en een klein politiekordon. De hondenbrigade liet echter zijn harige vrienden in de combi zitten. Een tienkoppige delegatie werd ontvangen. Ondertussen werd er wat lawaai gemaakt en slogans geroepen. Toen de vakbondsdelegatie buitenkwam, wist men te vertellen dat er een voorzichtige positieve evolutie is in de standpunten van Becoprivé. Wat betreft de CAO's over brugpensioen is men bereid deze te ondertekenen (maar dat was al geweten) Wat betreft de CAO's over individueel recht op vorming en tijdskrediet verklaarde men zich bereid verder te onderhandelen. Het lichtpuntje was de bereidheid om de CAO over het gelijkschakelen van alle zorgkundigen op barema 1.35 te tekenen MITS een voorwaarde: de regering dient de door de werkgevers geclaimde onderfinanciering van dit barema te verhelpen.

Vervolgens gingen de 3 bussen richting Santhea in hartje Brussel. Hier werden we versterkt door een kleine LBC-delegatie die meteen ook aankondigde dat hun vakbond zich aansloot bij de acties op 8 oktober. In tegenstelling tot de ontvangst bij Becoprivé gaf hier niemand thuis ... De poort en de zware houten luiken waren gesloten. Bij telefonisch contact bleek de bestuursvergadering van Santhea "ergens op den buiten" door te gaan !? Deze misprijzende houding maakt het weinig waarschijnlijk dat de acties op 8 oktober nog afgeblazen worden én zelfs wel eens over die datum getild kunnen worden.

LINKS:
* aankondiging van de actie de dag vooraf op HLN.be
* aankondiging actie LBC op 8 oktober

Becoprivé:

 De gesloten deuren van Santhea: