maandag 5 november 2007

Betoging voor behoud van de NHS in Londen, 3 november

Gezonheidswerkers betoogden op 3 november door het centrum van Londen om te protesteren tegen de hervormingen in de National Health Service (NHS) Volgens de organisatoren en de pers stapten 7000 mensen mee op naar Trafalgar Square. Sommige organisaties spraken over 15 000 deelnemers. Onder de betogers waren er verpleegkundigen, dokters, fysiotherapeuten, technici, kuispersoneel en sympathisanten van de NHS, al dan niet in vakbondsverband of gemobiliseerd via lokale campagnegroepen.

De actievoerders uitten hun bezorgdheid over de steeds groter wordende werklast, de groeiende invloed van de private sector en de toenemende burn-out bij de werknemers. Het protest was vooral gericht tegen de uitverkoop van de NHS aan de op winstbeluste private ondernemingen.

Karen Jennings, woordvoerster van de vakbond UNISON, vertelde de kleurrijke massa dat een gezondheidszorg die gratis is op het vlak van behoefte en betaald wordt door de algemene belastingen, gekoesterd moet worden. De flamboyante burgemeester van Londen, Ken Livingstone, stuurde wegens verblijf in het buitenland een videoboodschap naar de demonstranten waarin hij stelde dat de NHS dé belangrijkste sociale vooruitgang was in zijn leven.
i
Hieronder volgen enkele foto's van de actie, overgenomen van de website van de BBC:
i

Voor een uitgesproken socialistische kijk op de NHS verwijzen we naar een artikel op de website van de Socialist Party: Health Service condition critical...Our prescription - a socialist NHS!