dinsdag 20 november 2007

Finland: verpleegkundigen behalen indrukwekkende overwinning door keiharde opstelling: tot 28% loonsverhoging!

TEHY, de grootste Finse vakbond van gezondheids- en welzijnswerkers, heeft zijn slag thuis gehaald in de aanslepende loononderhandelingen. Tijdens het conflict was de uitdrukking “hard tegen onzacht” op zijn plaats.

Vorige week gingen er al veel lokale betogingen, stakingen en walk-outs door als voorbereiding op de hardere actie. Beide ‘kampen’ waren voorzien op een historisch conflict maar op de valreep, nét voor het aflopen van het fors ultimatum vanwege TEHY, werd er een akkoord bereikt. Op maat van het dreigende conflict werd vorige vrijdag nog snel-snel een noodwet gestemd in het parlement dat het moest mogelijk maken om verpleegkundigen die hun ontslag ingediend hadden alsnog op te vorderen.

TEHY eiste een loonsverhoging van 24% terwijl de werkgevers (de 416 gemeenten en 200 gezamenlijke gemeentelijke autoriteiten) aanvankelijk maar met 12% over de brug kwamen. Een andere kleinere vakbond in de sector; SuPer genaamd, tekende dit akkoord maar TEHY zette zijn eis door.

Een gans campagneplan werd uitgedokterd en hierbij werd een zeer onorthodoxe piste bewandeld: de dreiging met massaal collectief ontslag… door de werknemers. (lees dit vorig artikel) Vanaf maandagavond zouden 12.800 verpleegkundigen (25% van het totaal) hun ontslag indienen. In de weken erna zouden er nog eens 3600 verpleegkundigen volgen.

Tegen zondagavond had de politie maar 60% van de opgevorderden hun opvorderingbrief kunnen overhandigen. De klok tikte ondertussen verder maar tegen zondag laat werd er tenslotte een princiepsakkoord bereikt tussen de onderhandelaars. Maandagmorgen gaven de algmene raad van TEHY en de commissie voor werkgevers van de lokale autoriteiten beiden hun fiat aan het akkoord.

Het bereikte akkoord loopt tot 2011 en houdt o.a. een loonsverhoging tussen de 22 en 28 %, gespreid over 4 jaar met in het eerste jaar een verhoging met 10%. In de praktijk zal de loonsverhoging op maandbasis tussen 350 en 650 Euro liggen, afhankelijk van de kwalificatie. Ook wordt er een éénmalige kerstbonus van rond de 270 Euro in december uitbetaald. Daarnaast werd er een apart protocol opgesteld om de massa-ontslagen ongedaan te maken; de werknemers worden verwacht zich ten laatste tegen woensdag op de werkvloer aan te bieden.

Deze overwinning bewijst dat werknemers hun terechte eisen kunnen afdwingen als men over een degelijke vakbondsleiding beschikt die niet voor het minste terugdeinst en een degelijk georganiseerd actieplan naar voor schuift en uitvoert. Het wordt misschien tijd dat de Belgische Witte Woede haar strategie ook eens herevalueert…tegen 2010 moet er immers terug een federaal akkoord afgesloten worden.