donderdag 22 november 2007

Sicko in België: 9% stelt medische zorgen uit wegens geldgebrek.

artikel overgenomen van internationaalverzet.be

Tot wat leidt de groeiende commercialisering van de gezondheidszorg en de aanvallen op onze koopkracht? Bij ruim 9% van de bevolking leidt het tot een uitstel van medische zorgen omdat deze onbetaalbaar waren. Dat cijfer komt uit een grootschalige enquête van verzekeraar DKV en Roularta bij 7674 mensen. Tegelijk kondigde de regering echter aan dat er zal bespaard worden op de gezondheidszorg om zo 10 miljard Euro te vinden die nodig is om de begroting in evenwicht te houden (en 3 miljard Euro aan cadeaus te kunnen geven aan het patronaat). Blijkbaar wil men er alles aan doen opdat bij een volgende enquête meer dan 10% zou verklaren dat medische zorgen worden uitgesteld omdat het onbetaalbaar is! Sicko is ook hier een realiteit...

Uit de enquête blijkt ook dat 30% vindt dat patiënten meer zouden moeten betalen naargelang hun inkomen. 48% verklaart dat het stimuleren van meer private verzekeringen een oplossing zou zijn. Dat zijn echter valse oplossingen die enkel de kloof tussen rijk en arm zou versterken. Wie arm is kan zich geen extra private verzekering permitteren.

Positief punt: een meerderheid verzet zich tegen een splitsing van de gezondheidszorg. Terecht: een dergelijke splitsing zou enkel gebruikt worden om in de verschillende regio's op een verschillend ritme te besparen. Er is nood aan eengemaakt verzet tegen alle aanvallen op de gezondheidszorg en voor betaalbare gezondheidszorg toegankelijk voor iedereen in het kader van een nationale gezondheidsdienst.