vrijdag 2 november 2007

Nederlandse versie van pamflet BBTK Social Profit

Opzeggingstermijnen van arbeiders
Toepassing van de CAO van 30 juni 2006

De CAO van 30 juni 2006 - "Toekenning van bepaalde voordelen van het bediendestatuut aan de arbeiders" verleent aan alle arbeiders die ten min­ste 5 jaar anciënniteit in de federale gezondheidssectoren verworven heb­ben, twee belangrijke voordelen van het bediendestatuut. In dit opzicht vormt deze overeenkomst een grote stap vooruit in de richting van een (opwaartse) toenadering tussen arbeiders- en bediendestatuut

inzake opzeggingstermijnen bij ontslag (of desgevallend de compenserende opzeggings­vergoedingen) :
Behalve tijdens de proefperiode be­draagt de in acht te nemen opzeg­gingstermijn 3 maanden per aange­vatte schijf van 5 jaar anciënniteit bij de werkgever.

Anciënniteit bij de werkgever
Opzegging gegeven door de werkgever
0 tot 5 jaar: 3 maanden
5 tot 10 jaar: 6 maanden
10 tot 15 jaar: 9 maanden
15 tot 20 jaar: 12 maanden

Opmerking 1 : Deze regel is niet van toepassing wanneer het ontslag, in akkoord met de arbeider, door de werkgever wordt gegeven met het oog op brugpensioen.
Opmerking 2 : Het suppletief stelsel voorzien door CAO nr. 75 blijft van toepassing voor de arbeiders met minder dan 5 jaar anciënniteit.
Inwerkingtreding : 1 januari 2007.

Inzake gewaarborgd loon bij ziekte of ongeval :
Behalve tijdens zijn proefperiode be­houdt de arbeider het recht op zijn loon gedurende de eerste 30 dagen van arbeidsongeschiktheid.
Inwerkingtreding : vanaf de datum waarop de financiering daadwerkelijk door de overheid verzekerd wordt.

Wij hebben vernomen dat sommige werkgevers van de sector weigeren de twee voornoemde maatregelen uit te voeren, naar eigen zeggen omdat de overheidsfinanciering ontbreekt.

De BBTK kant zich ten stelligste te­gen deze foute interpretatie. Want al is het zo dat de CAO op het punt van het gewaarborgd loon bij ziekte of ongeval nog niet van toepassing is omdat de desbetreffende voor­waarden nog niet vervuld zijn, toch moet de overeenkomst sinds 1 ja­nuari 2007 wél worden toegepast betreffende de aangepaste opzeg­gingstermijnen.

Door de niet-toepassing van deze tweede maatregel dreigen de be­trokken werknemers trouwens moeilijkheden te krijgen met hun werkloosheidsuitkeringen. Opletten geblazen dus !