woensdag 9 april 2008

30 APRIL: NATIONALE BETOGING LBC NON-PROFIT

We publiceren hieronder het pamflet van de LBC:

HANDEN TEKORT!

NATIONALE BETOGING
30 april 2008 - 10.30 uur
BRUSSEL - start Square Frère Orban-
i
Een duidelijk en krachtig signaal aan de nieuwe Regering: ze moet dringend uit de startblokken schieten en de werkdruk en het personeelstekort in de zorgsector doortastend aanpakken. De emmer loopt over!
i
iIedereen heeft de mond vol over de stijgende zorgnoden en over de vergrijzing. Intussen is de werkdruk in de instellingen gestegen tot ongekende hoogte. Overuren stapelen zich op en recupereren is moeilijk tot onmogelijk. De personeelsnormen op vele afdelingen en diensten zijn te laag. Ook de administratieve belasting neemt alsmaar toe. Het is ronddraaien in cirkels.
Maar wie doet er iets aan?

Iedereen heeft de mond vol over de nood aan méér jobs. Die jobs heeft de sector dringend nodig! Intussen laten vervangingen veel te lang op zich wachten, met nog méér werkdruk voor de huidige werknemers als gevolg. Handen tekort! Vooral bij de verpleegkundigen, maar ook in andere categorieën.
Maar wie doet er iets aan?

Iedereen heeft de mond vol over maatregelen tegen de personeelstekorten. Intussen haalt het succesvol opleidingsproject, waarbij reeds méér dan 2000 verzorgenden een diploma van verpleegkundige behaalden, het volgende schooljaar niet meer. "Geen geld" ... En dat terwijl er nu al honderden geïnteresseerden klaar staan om de opleiding te mogen starten! Die extra verpleegkundigen hebben we broodnodig!
Maar wie doet er iets aan?

* Méér jobs en "Werkbaar Werk"!
* Werkdruk omlaag en personeelsnormen omhoog!
* Doortastende maatregelen tegen personeelstekort!
* Aantrekkelijkheid van de jobs in de zorg!

DOE MEE!
Alleen klagen of bij de pakken blijven zitten, dat heeft nog nooit geholpen. Er samen iets aan doen wél!
Het is hoog tijd voor een krachtig signaal van de Non Profit!
i
Het LBC-pamflet in PDF-formaat kan je hier downloaden vanop wittewoede.be
i
Noot van de redactie:
We krijgen signalen dat ook verschillende BBTK-afdelingen zich aansluiten bij de oproep tot betoging: BBTK Antwerpen, Gent, Aalst... De (grootste) afdeling Brussel-Halle-Vilvoorde beslist op haar 'beroepscomité ziekenhuizen' op 22 april. BBTK-federaal heeft akte genomen van de betoging.
i
De medewerkers van Polsslag hebben alvast hun bedenkingen bij de huidige gang van zaken. Een 'eerlijk en constructief gemeenschappelijk vakbondsfront' ziet er volgens ons toch anders uit. Er is een duidelijk verschil tussen initiatief nemen (wat logisch is aangezien het gewicht van de LBC in de sector) en 'cavalier seul' spelen. Op deze manier hypothikeert de nationale LBC-leiding de eenheid in actie die broodnodig zal zijn om de volgende witte woede de nodige slagkracht te geven. Wij hopen dat er alsnog een open en eerlijke dialoog kan ontstaan tussen beide vakbonden over de toekomstige acties. Dat is alvast één conclusie die we uit de vorige witte woede getrokken hebben. Wordt ongetwijfeld vervolgd...
i
UPDATE 11 april: Donderdag 10 april heeft BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde reeds beslist om deel te nemen aan de betoging. Vandaag besliste BBTK-SETCa federaal om zich daar bij aan te sluiten.
i
UPDATE 16 april: De liberale vakbond ACLVB/CGSLB sluit zich ook aan bij de betoging. Enkel de franstalige christelijke vakbond CNE zal NIET meebetogen.