Metro, vrijdag 4 april
"Zorg moet waarborgen inbouwen tegen sluipende commercialisering"
BRUSSEL Het Verbond der Verzorgingsinstellingen (VVI), de koepel van privaat-christelijke zorgvoorzieners, maakt zich zorgen over de privatisering van sommige delen van de gezondheidszorg. "In principe zijn wij niet tegen commercialisering, maar dan moet die ten dienste staan van betaalbare, kwalitatieve zorg die toegankelijk is voor iedereen", aldus gedelegeerd bestuurder Peter Degadt. VVI heeft een ethisch advies opgesteld aan zijn ruim 500 instellingen. Daarin pleit het voor gelijke toegang tot kwaliteitsvolle zorg, georganiseerd volgens het principe van sterke solidariteit en ethisch ondernemen. In dat kader denkt VVI onder meer aan een sociaal fonds om schulden van arme patiënten weg te werken. " Winst herinvesteren in zorg. Dat staat bij ons voorop."
Onze bedenkingen...
Uiteraard is het VVI niet tegen 'commercialisering', vertaling: de artsen-specialisten en bedrijven die hun zakken vol steken op kosten van de gemeenschap. Het is heus niet alleen de farmaceutische industrie die de gezondheidszorg uitmelkt als een koe. Is de verklaring van het VVI niet eerder ingegeven door het feit dat er de laatste jaren kapers op de kust verschenen zijn in de sector? En dan hebben we het over diverse multinationals die rusthuizen opkopen alsof het een lieve lust is. We kunnen ons inbeelden dat de katholieke zuil deze evolutie met lede ogen aanziet: hun semi-monopolie dat bedreigd wordt...
Als men dan toch inzit over de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de gezondheidszorg: waarom dan niet overschakelen op een systeem van nationale gezondheidszorg volledig in handen van de staat zoals de NHS (National Health Service) in het Verenigd Koninkrijk? In zo een systeem geen prestatiegeneeskunde en de daaraan verbonden misbruiken meer...
De meest recente film van Michael Moore 'Sicko' geeft een beeld van de verschillende systemen van gezondheidszorg waar uiteraard de meest geprivatiseerde (in de VS) meteen ook de meest rampzalige is. Voor de volledigheid moeten we er wel bij zeggen dat in deze film het gevoel voor nuance volledig ontbreekt. Maar hiervoor verwijzen we naar vorige artikels op deze website.
Of het nu om een nationale gezondheidszorg gaat of semi-geprivatiseerde (een netwerk van vzw's verbonden aan de zuilen) zoals in België: beide systemen hebben voldoende geld nodig om op een deftige manier te kunnen draaien.
Maar 1 ding staat wel als een paal boven water: hoe meer in privéhanden, hoe duurder de boel wordt voor de gewone man en vrouw in de straat. Winst komt immers niet uit de hemel vallen...
HLN.be zaterdag 5 april
Patiënten betalen steeds meer remgeld
Het deel van de medische kosten dat patiënten zelf moeten betalen, het zogenoemde remgeld, wordt alsmaar groter. Het aandeel bedraagt nu al 26 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Patiëntenplatform, een koepel van 89 patiëntenverenigingen.
Het remgeld is het bedrag dat de patiënt zelf moet betalen als hij naar de huisarts gaat, medicijnen koopt of in het ziekenhuis wordt opgenomen. De grootste slokop is de ziekenhuisfactuur. Vooral de hoge supplementen die artsen mogen aanrekenen maakt de rekening alsmaar duurder.
Tegelijk kunnen mensen die al ziek zijn geen goede hospitalisatieverzekering meer afsluiten. "Mensen die chronisch ziek zijn kunnen geen verzekering meer afsluiten op de private markt", zegt Ilse Weeghmans van het Vlaams Patiëntenplatform, "omdat ze uitgesloten worden wegens hun ziekte."
Die mensen kunnen wel nog terecht bij hun ziekenfonds, maar "die verzekeringen zijn vaak ook beperkt in tijd". Eens ze 65 jaar zijn, kunnen ze ook daar niet meer terecht.
Ziekenhuizen worden steeds vaker geconfronteerd met patiënten die hun facturen niet betalen, zo raakte vrijdag bekend. In totaal zouden er voor 400 miljoen euro facturen openstaan.