donderdag 6 november 2008

Poets-en kookparade van ZNA-personeel

artikel overgenomen van socialisme.be
foto overgenomen van wittewoede.be
i
Met zo'n 800 waren we gisterenochtend op de poets- en kookparade van het personeel van de voormalige Antwerpse OCMW-ziekenhuizen, nu ZNA of Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (zie ook dit artikel). Een opvallend goede verstandhouding tussen rood, groen en blauw. Geen kleurblokken hier, maar een bonte optocht van keuken en onderhoudspersoneel, verpleegkundigen en kinesisten en andere personeelsleden die allemaal heel goed beseffen welk gevaarlijk spel de directie speelt.
i
Die directie wil 700 personeelsleden van schoonmaak en keukendiensten onder een nieuwe structuur onderbrengen, Synartes genoemd. De nieuwe structuur zou niet meer vallen onder Paritair Comité 330 voor ziekenhuizen en gezondheidsdiensten, maar onder PC 121 voor schoonmaak en ontsmettingsdienten. De personeelsleden zouden daardoor fors inleveren en alle verworvenheden van de non-profitakkoorden verliezen.
i
"In de raad van bestuur van de nieuwe structuur worden de postjes bezet door de huidige directie. Terwijl het personeel inlevert, zal zij de winsten wel opstrijken." Aldus enkele verpleegsters uit het Palfijnziekenhuis. Ze verwachten dat weldra andere personeelscategorieën zullen volgen. "Toch zijn er nog veel collega's die het gevaar niet zien aankomen", vertellen ze. "Bij de administratie heeft de directie gesteld dat de patiënten zich toch moeten kunnen inschrijven, en heel wat personeelsleden zijn erin gelopen. Alsof ze niet rechtstreeks bij de dokter zouden kunnen." "Als kinesist lijkt het wel alsof ik bandwerk moet verrichten", vertelt ons een werknemer van het Middelheim. Een collega in Stuyvenberg vertelt een soortgelijk verhaal. “Tijd om personeelsleden te aanhoren tijdens het werk, heb ik niet”, vertelt die. Heel wat kinesisten werken deeltijds en zijn verplicht nog zelfstandig hun inkomen aan te vullen. Bij de verplegers horen we vergelijkbare verhalen. Twee verpleegsters die op een hele gang moeten passen. "Het verwondert me dat daar nog nooit iets gebeurd is", vertelt een verpleegster van het Middelheim ons. Een van haar collega's uit Stuyvenberg beweert dat het daar nog erger is.
i
Het is woensdagochtend. Een brouwer vraagt zich af wat er gebeurt, terwijl hij wat vaten laadt en het kelderluik dichtlegt. "Weeral staking", vraagt hij. "Van de ziekenhuizen", antwoordt iemand hem, "... en gelijk dat ze hebben!" "Bij ons is er geen tijd om te staken”, zegt de brouwer. Waarop een derde hem opnieuw van antwoord dient: "geen handschoenen, geen veiligheidsschoenen en overhellen in plaats van te bukken: het is eraan te zien dat er bij jullie niet gestaakt wordt. Wees blij als je op je 55 ste nog een rug zal hebben, zoniet zal je bij die stakers moeten aankloppen." De solidariteit vind je niet enkel bij omstaanders. Hier en daar wat verloren tussen de betogers merken we een delegatie van de Algemene Centrale van het ABVV, enkele bekenden van CAP en BSV, een fietskar van de PvdA van waaruit onder andere dr. Van Duppen koekjes uitdeelt en uiteraard wat LSP-militanten die een pamflet uitdelen, reacties sprokkelen en hun krant verdelen. "Ik vrees dat we ze nog nodig zullen hebben", vertelt een delegee ons die alle pankartes en vlaggen aan het einde opnieuw inzamelt.
i
Fotoreportages vind je op:
wittewoede.be
Indymedia 1 en Indymedia 2
website LSP
i
Videoverslag van de LBC:
actie ZNA op 5 november 2008
i
bijkomende artikels:
artikel BBTK Social Profit: Strijd loont!
De Morgen (4 november): ZNA kampt met liquiditeitsprobleem
Het Nieuwsblad (5 november): ZNA kampt met een (tijdelijk) geldgebrek
De Standaard (5 november): Vakbonden en directie ZNA-ziekenhuizen rond de tafel