Stakingsactie bij het Centrum voor Traumatologie en Revalidatie (CTR) aan het Brugmannziekenhuis
version en français ici
Enkele weken geleden stemde het personeel van het CTR met meer dan 90% voor een stakingsdag. Het zorgpersoneel had er meer dan genoeg van en zette de vakbondsafgevaardigden aan om een stakingsactie te organiseren. Het argument dat doorgaans wordt gebruikt om niet tot werkonderbrekingen over te gaan in de zorgsector, de belangen van de patiënten, is nu net het centrale motief in de mobilisaties.
Dinsdag 15 maart werd bij het CTR gestaakt. Het ging het personeel niet om de loonsvoorwaarden. “We slagen er niet meer in om onze taken correct te vervullen”, legt een personeelslid uit. “We hebben te weinig personeel en het zijn de patiënten die daar onder lijden. We eisen geen loonsverhogingen of premies met deze actie, ook al ondersteunen we uiteraard eisen daaromtrent in de sector. Met deze actie eisen we gewoon respect voor de patiënten en een degelijke zorg. Dat stond lange tijd centraal in onze instelling. Nu zit het personeel op het tandvlees en de directie wil niet luisteren.”
Een tiental patiënten zijn aanwezig op het piket om hun solidariteit te tonen. Ze zijn er in hun rolstoel. Er zijn zowat 100 patiënten in het CTR, allemaal mensen die een zwaar trauma hebben opgelopen. De patiënten bleven de hele dag aan het piket en ze waren niet gekomen om te zwijgen. “Solidariteit met onze verplegers! Meer personeel!”, riepen ze.
Rond 6u30 ’s ochtends waren er al een 15-tal personeelsleden aanwezig voor de poorten van het CTR. Ondanks het feit dat CTR een privé-ziekenhuis is, kwamen drie ACOD-delegees van het (openbare) Brugmann-ziekenhuis hun solidariteit betuigen. Verder waren er ook 8 BBTK-delegees van St.-Luc en evenveel BBTK-delegees van het ziekenhuis Erasmus, de hoofdafgevaardigde van BBTK in CHIREC (fusie van Edith Cavelle met andere ziekenhuizen) en twee secretarissen van de sector social profit BBTK Brussel-Halle-Vilvoorde.
Er werden affiches opgehangen met een duidelijke boodschap: “Wij willen een echt project voor deze instelling, een degelijk centrum met degelijke middelen, een veilige zorgomgeving voor de patiënten,…”
Het personeel was vastberaden en strijdbaar met een duidelijke boodschap die bovendien op een scherpe wijze werd gebracht. Sommige ABVV-leiders kunnen daar nog iets van leren. Ze zouden hier op het terrein wellicht meer geleerd hebben over de realiteit dan in hun commissies en werkgroepen. Het personeel van het CTR heeft het goede voorbeeld gegeven.
Onder de TV-reportage op Télébruxelles (avondnieuws 15/03/2011):
Foto's: