vrijdag 25 november 2011

Overzicht verslagen en fotoreportages van de actie van 25/11

Vrijdagvoormiddag zakten een 500-tal vakbondsmilitanten van de federale gezondheidsdiensten (zoals ziekenhuizen, rusthuizen) af naar het Barricadenplein in Brussel. Het nieuws van Kanaal Z maakt gewag van 1000 betogers wat ons een "omgekeerde politietelling" lijkt. Het protest was dubbel: enerzijds tegen het uitblijven van een meerjarenakkoord voor de sector en anderzijds een aanklacht tegen de ongebreidelde besparingszucht in de gezondheidszorg van de onderhandelaars voor een nieuwe regering (zie grafiek)

Elke vakbond gaf zijn eigen ludieke invulling van de actie. De media was alvast talrijk aanwezig. LBC liet bedden en rolstoelen aanrukken waarmee men tijdens de betoging de boer opging in het centrum van Brussel.

BBTK-SETCa ensceneerde een veldhospitaal in ware “Tahrirplein-stijl” onder het motto “Rue de l’Hôpital/Hôpital de la rue” (ziekenhuisstraat/ziekenhuis op straat) … op het Barricadenplein: symboliek troef dus. Het hoge ludieke gehalte van de actie was gesneden koek voor de persfotografen en cameraploegen. Buiten LBC en BBTK-SETCa waren er ook militanten aanwezig van de Algemene Centrale, ACOD, CNE en het liberale ACLVB. Uiteraard was Polsslag ook present met eigen materiaal.

TV reportages:

Journaal VRT (klikken op rechterfoto om reportage te starten)

Nieuws Kanaal Z (vanaf 09:55)

Fotoreportages/verslagen:

1. foto's BBTK-SETCA

2. dewereldmorgen.be:

* fotoreportage: "Bloedarmoede in de gezondheidszorg"

* verslagje + fotoreportage: "Zorgsector geofferd op altaar financiële markten"

3. De Standaard (verslagje + 5 foto's)

4. foto's LBC

5. foto's socialisme.be