woensdag 7 december 2011

AC-ABVV: Open brief over het sociaal akkoord voor de Vlaamse social profit + actie 9 december

persmededeling Algemene Centrale / ABVV:

Open brief over het sociaal akkoord voor de Vlaamse social profit


Waarom krijgen sociale en beschutte werkplaatsen niet hetzelfde?
Op vrijdag 2 december wordt het sociaal akkoord voor de Vlaamse social profit ondertekend. Alleen de arbeiders van de sociale en beschutte werkplaatsen die verdedigd worden door de Algemene Centrale van het ABVV zullen dat niet doen. In de onderstaande open brief leest u waarom. Hij werd opgesteld en ondertekend door 76 werknemers-vakbondsafgevaardigden en wordt gestuurd naar de bevoegde ministers, Freya Van den Bossche, Kris Peeters, Jo Vandeurzen en Philippe Muyters. U vindt hem ook als bijgaand bestand en wij nodigen u uit hem bekend te maken.


Actie Algemene Centrale:
9 december
om 10u
Martelaerenplein in Brussel (gebouwen Vlaamse Regering)


Pamflet (AC flash) over VIA-akkoord: klik hier

Tekst open brief (30 november 2011):

Mevrouw de minister

Mijnheer de minister

Wij zijn arbeiders in de sociale en beschutte werkplaatsen.
En wij zijn teleurgesteld en heel erg boos.

Op vrijdag 2 december zult u het sociaal akkoord voor de Vlaamse social profit ondertekenen. Het regelt de loon- en arbeidsvoorwaarden van 150.000 werknemers, voor de komende vijf jaar.

Iedereen is verheugd over dit akkoord. Er komen meer jobs, er is meer aandacht voor kwaliteit en ondersteuning, opleiding en vorming en er komt meer koopkracht.
U hebt echt wel een inspanning gedaan in deze moeilijke tijden.

Maar dat maakt ons eigenlijk nog bozer.
Want waarom doet u voor ons niet dezelfde inspanning als voor iedereen? Omdat u bij zoveel tevredenheid verwacht dat het niet zo erg opvalt? Of omdat u vindt dat wij niet van tel zijn? Dat laatste durven we niet geloven, maar dat eerste, tja…

Alle werknemers in de Vlaamse social profit krijgen meer koopkracht. Hun eindejaarpremie wordt opgetrokken. Nog altijd geen volledige 13de maand, maar kom, toch 95% ervan.
Goed zo, en dat zeggen we heel oprecht.

Gemiddeld krijgen de arbeiders per jaar 450 euro meer. Maar waarom krijgen wij minder?

Haast alle arbeiders in de sociale en beschutte werkplaatsen werken tegen het minimumloon. Heeft het idee misschien gespeeld dat die mensen gewoon zijn om met weinig rond te komen, dat zij het ook wel kunnen stellen met minder eindejaarspremie?
Gemiddeld 450 euro erbij voor alle andere arbeiders, 179 euro voor de sociale en beschutte werkplaatsen.

Wees gerust, geachte minister, wij hadden niet verwacht om ook 450 euro extra te krijgen. Maar we hadden wel verhoudingsgewijs eenzelfde inspanning verwacht. Of anders gezegd, we hadden verwacht dat u ons niet zou discrimineren. Dat zou toch het minste geweest zijn, in het warme Vlaanderen waarover zo’n hoge borst wordt opgezet.
Maar wat doet U? U brengt onze eindejaarspremie op 87% van een maandloon, en niet op gemiddeld 95% zoals bij alle anderen.

Weet U hoe groot het verschil is tussen 95% en 87%? Zullen we samen even tellen?
Het wil zeggen dat we per jaar 299 euro extra zouden krijgen, in plaats van 179 euro. Voor ons zou dat een maandelijkse loonopslag zijn van 25 euro, in plaats van 15 euro. Dat is 10 euro per maand verschil. Jawel, excellentie, zo rekenen wij, zo tellen mensen hun centen als ze het moeten doen met een minimumloon.

Nog een pittig detail : in tegenstelling tot alle andere werknemers die onder dit akkoord vallen hebben wij geen jaarlijkse loonsverhogingen .
Wij zijn daar niet jaloers op, we hebben zo’n jaarlijkse loonsverhoging nog nooit gevraagd. Maar dit betekent wel dat die179 € het enige is wat we de komende jaren kunnen verwachten. Dat maakt de pil wel heel erg bitter.

En weet u hoeveel het zou kosten om ons niet te discrimineren? 2,7 miljoen euro.
Vergeet niet dat het moeilijke tijden zijn, horen wij u zeggen. En u hebt gelijk.
Maar met het geld waarmee Vlaanderen de gemeentelijke holding nu moet opruimen kunt u dit bedrag 100 jaar lang betalen.

Die gemeentelijke holding, dat moet natuurlijk, maar een en ander stemt toch tot nadenken.

Wij zijn werknemers van de sociale en beschutte werkplaatsen, maar ook vakbondsafgevaardigden van het ABVV. Wij hadden mee het sociaal akkoord voor de Vlaamse social profit moeten ondertekenen.
Maar wij doen dat dus niet. Omdat we meer willen? Nee, helemaal niet.
Wij willen niet meer. Maar ook niet minder.
En dat zullen we blijven zeggen.


lijst van ondertekenaars: zie PDF-versie open brief