woensdag 3 november 2010

The return of the… Witte Woede!

Verslag van de regionale actie in Gent

In Gent was er op donderdag 28 oktober de voorbode van een reeks regionale Witte-Woede acties. Honderden actievoerders kwamen bijeen voor een fietstocht en lieten duidelijk verstaan dat ze geen besparingen willen en dat bijkomende middelen in de sector noodzakelijk zijn. Minister Schauvliege werd op de korrel genomen door een delegatie van Vorming Plus.

Op federaal vlak is er voorlopig enkel een 'overbruggingsakkoord' voor 2011, dat is een soort 'stilte voor de storm' tot de nieuwe regering er komt. Deze zal ongetwijfeld het mes in de sector willen zetten, net zoals dit al op Vlaams vlak het geval is. Vlaams minister van financiën Muyters wil een verdere regionalisering van de gezondheidszorg en verdedigt daarbij onomwonden de agenda van de Vlaamse werkgevers.

Dat mensen in actie komen is een goede zaak voor het zelfvertrouwen van vakbondsmilitanten, die de komende maanden sterk zullen mobiliseren om de Witte Woede écht wakker te krijgen eens de onderhandelingen voor een meerjarenakkoord op het bord liggen. Bovendien zet het de toon: er komen nog regionale acties en op 19 november is er een eerste nationale afspraak voor de Vlaamse sectoren in Brussel.

Ook Vorming Plus, het zwaar geteisterde volwassenenonderwijs, was aanwezig op de actie. Men vroeg zich af waar de 'warme samenleving' waarover Schauvliege het in haar verkiezingscampagne had, te vinden was. Zij moeten het nu stellen met liefst een kwart minder, wat gezien de beperkte middelen die ze al hadden, gigantisch veel is.

Hoewel deze actie nog altijd louter symbolisch van aard was (op het einde van de fietstocht werd een 'tijdbom' afgeleverd aan de partijkantoren van de drie Vlaamse regeringspartijen, die tevens aan de federale onderhandelingstafel zitten), was de hoge opkomst en de teneur toch een teken dat de Witte Woede tot veel in staat is. In een sector waar nog meer toegevingen geen optie zijn voor de werknemers, zal elk gevecht een alles -of niets kwestie worden, die mogelijk ook bredere strijd en solidariteit op de agenda kan zetten.

fotoreportage op socialisme.be
fotoreportage op Algemene Centrale Oost-Vlaanderen

... en in Brussel en Namen!

Diezelfde dag ging er ook een actie door georganiseerd door de franstalige vleugels van de vakbonden SETCa (BBTK) en CNE (LBC) met betrekking tot de problematiek van de weigering van de werkgevers in het paritair comité 330 om de CAO's voor brugpensioen te verlengen.

De militanten gingen een bezoekje brengen aan de volgende secretariaten van werkgeverskoepels: COBEPRIVE te Watermaal-Bosvoorde, de FIHw te Namen en bij SANTHEA (het voormalige AFIS, de 'socialistische' werkgeverskoepel). In Brussel beloofden de woordvoerders van de betreffende werkgevers dat hun federatie de CAO's zou ondertekenen indien al de andere dit ook doen ... Bij SANTHEA kwam er wat meer rumoer aan te pas om een gesprek af te dwingen met een woordvoerder: er werd op de luiken geklopt en een regen van eieren vloog tegen de gevel. Uiteindelijk werd er toch een delegatie ontvangen.

Het hoofdprobleem blijkt Zorgnet Vlaanderen te zijn die zijn wil oplegt aan de andere werkgeversfederaties. In November zal er alvast door LBC in de instellingen van Zorgnet actie gevoerd worden om deze machtige werkgeverskoepel op andere gedachten te brengen.