donderdag 8 mei 2008

Gelezen in de gazet...

"Ziekenhuizen schakelen stewards in tegen dieven

Om de strijd aan te gaan tegen de kleine criminaliteit (vooral diefstallen), willen almaar meer ziekenhuizen gebruik maken van speciaal opgeleide stewards of interne bewakingsdiensten. Binnenlandse Zaken reikte al aan zestien ziekenhuizen vergunningen uit. Nog eens 47 ziekenhuizen hebben een aanvraag lopen.

Opzet van de stewards is de toenemende agressie en onveiligheid in ziekenhuizen tegen te gaan. Ze hebben geen politionele bevoegdheden, maar zijn in de eerste plaats een aanspreekpunt voor patiënten, personeel en bezoekers. (belga) "

onze bedenking :

Op o.a. urgentiediensten heeft men inderdaad steeds meer en meer te maken met agressie. Typische 'grootstedelijke fenomenen' die bijvoorbeeld in het Brusselse en in Antwerpen eerder de regel zijn dan uitzondering beginnen ook te verschuiven naar landelijke gebieden. Een gebrekkige bestaffing door personeelstekort werkt dit uiteraard ook in de hand: hoe minder personeel, hoe hoger de werkdruk, hoe kregeliger het personeel, hoe langer de patiënten moeten wachten... en zo zijn we vertrokken in een vicieuze cirkel die de spanning en stress bij zowel patiënten, bezoekers als personeel de hoogte induwt.

Het inzetten van (laaggeschoolde) stewards en bewakingsdiensten is eerder een pleister op een houten been.
i
De toenemende kloof tussen arm en rijk verhoogt sowieso de drempel voor gezondheidszorg. Mensen zullen meer en meer tot op het laatste moment wachten om zich te laten behandelen wegens financiële beperkingen. Het hoeft geen uitleg dat dit voor de nodige stressmomenten kan zorgen die eventueel ontladen in agressie als een acuut ingrijpen op zich laat wachten. Daklozen die bijvoorbeeld een urgentiedienst 'belegeren' om een bed te krijgen, is spijtig genoeg geen scenario uit een B-film maar harde realiteit. Zelfs gewapende bewakers of agenten aan de ingang van de urgentiedienst zoals in sommige ziekenhuizen in de VS, houden het geweld niet buiten...
i
Agressie in het ziekenhuis maakt deel uit van een algemene trend in onze samenleving. Het inzetten van stewards of bewakingsdiensten in de ziekenhuizen komt eigenlijk neer op het inzetten van 'meer blauw' op straat. Meer agenten op straat zullen geen bal veranderen aan de verslechterende leefomstandigheden die een steeds groter deel van de bevolking treffen. Grote medische kosten, hoge huishuren, dalende koopkracht, werkloosheid, hamburgerjobs, werkonzekerheid, het groeiende fenomeen van de werkende armen, individualisering, hyperflexibiliteit ... zullen niet verdwijnen door 'meer blauw' op straat. Deze omstandigheden vormen een voedingsbodem voor de steeds toenemende spanning en stress in de maatschappij die in het slechtste geval hun uitdrukking vinden in agressie, vandalisme, criminaliteit, toxicomanie, depressie... Enkel een nieuwe politiek-syndicale beweging tegen de sociale afbraak kan een begin maken om dit tij te keren: een massaal offensief tegen het neoliberalisme is nodig!
i
Verzetten we ons daarom fundamenteel tegen het inzetten van bewakers in ziekenhuizen? Tuurlijk niet, in sommige gevallen is dit noodzakelijk om de situatie nog enigszins leefbaar te houden voor zowel personeel als patiënten en bezoekers. We willen alleen maar verwittigen dat dit de maatschappelijke problemen die tot uiting komen in het ziekenhuis alleen maar tijdelijk kan indammen maar niet oplossen.