vrijdag 20 mei 2011

Federale Gezondheidssectoren: wachten op Godot ...


De Vlaamse sectoren zitten volop in onderhandelingen en hebben via acties al een aanzienlijke verhoging van het budget voor het meerjarenakkoord kunnen afdwingen. In de federale sectoren is "het wachten op Godot."

Wij publiceren hieronder de tekst van een brief (26 april 2011) van het gemeenschappelijk vakbondsfront Federale Gezondheidssectoren aan premier Leterme:

Mijnheer de Eerste Minister,

Betreft: Sociaal meerjarenakkoord voor de federale gezondheidssectoren;

In februari 2010 heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront U de eisenbundel van de werknemers uit de federale gezondheidssectoren overgemaakt met als doel een nieuwe meerjarenakkoord te onderhandelen en aldus de continuïteit te verzekeren van de sociale akkoorden van 2000 en 2005.

In 2011 hebben de sociale partners een zogenaamd "mini-akkoord" gesloten voor de duurtijd van slechts één jaar. De sociale partners hebben daarin aanvaard voorrang te geven aan de creatie van tewerkstelling. Dit "mini-akkoord" beantwoordt echter op diverse punten geenszins aan de legitieme verwachtingen van de werknemers uit de federale gezondheidssectoren.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront wenst een onderhoud met U om de stand van zaken in het dossier op te maken, alsook U te vragen om de bevoegde ministers de mogelijkheid te geven om de aangevatte werkzaamheden verder te zetten en een onderhandelingskalender te bepalen.

U reeds dankend voor een spoedig antwoord, verblijven wij met hoogachting,

Het gemeenschappelijk vakbondsfront,
LBC,CNE,ACLVB,CGSLB,BBTK-SETCa,AC-CG