maandag 9 mei 2011

Update staking Charité Berlijn (2)


Vrijdag werd de staking voor de werknemers van Charité afgeblazen na een nieuw voorstel van de directie. De staking bij het dochterbedrijf CFM (Charité Facility Management) wordt echter verdergezet aangezien er nog geen enkele reactie van werkgeverszijde is geweest sinds het begin van de staking behalve het bedreigen van stakers met ontslag.

Vandaag (maandag 9 mei) staakten 600 personeelsleden van de ongeveer 2500 CFM-werknemers ondanks de allesbehalve gunstige situatie en is het de bedoeling de staking in CFM verder uit te breiden.

Vrijdag legden de onderhandelaars van Ver.di het verbeterde aanbod van de werkgevers van Charité voor aan de stakers. Dit was het resultaat van 14 uren onderhandelen. Er werd beslist om terug aan de slag te gaan omdat de nieuwe basis van onderhandelen als voldoende werd gekwalificeerd om de staking op te schorten maar tegelijkertijd de onderhandelingen verder te zetten.

De directie ging akkoord om een einde te maken aan de discriminatie tussen werknemers van het Oosten en het Westen. Verder wil men in 2011 overgaan tot een maandelijkse loonsverhoging van 150 Euro, in 2012 tot 200 Euro per maand en tenslotte tot 2014 een procentuele stijging die uiteindelijk moet overeenkomen met het nationaal loonniveau dat rond de 300 Euro boven het huidige loon ligt.

De vakbond wil verder onderhandelen om het ritme van de gelijkschakeling met het nationaal loonniveau nog te versnellen en heeft nog niets ondertekend.

Enkele cijfers van de weeklange staking in het Charité:
* 1514 van de 3200 bedden gesloten/leeg
* dagelijks 2000 stakers
* een financieel verlies voor het ziekenhuis van 1 miljoen Euro per stakingsdag. Alleen al het verlies door de sluiting van de OK-zalen bedroeg 500.000 Euro per dag.

Onder reportage op STREIK.TV over de raadpleging van de stakers op vrijdag 6 maart over het vernieuwde voorstel van de Charité-werkgevers.