We lanceren een nieuwe rubriek op onze blog: "in 't KORT" waar we opmerkelijke weetjes uit de media over de sector kort aansnijden en becommentariëren...
Over frauderende artsen en knelpuntberoepen.
Het jaarverslag van de Dienst voor Geneeskundige Evaluatie en Controle (DGEC) van het RIZIV meldt dat meer dan 1000 tandartsen, huisartsen en specialisten in 2010 11,1 miljoen Euro te veel aanrekenden voor hun ingrepen. Dit is echter op basis van diegenen die betrapt zijn, wat doet vermoeden dat dit enkel het topje van de ijsberg is. Metro (30 mei) zegt over het onderwerp: "Meestal komt het misbruik aan het licht na een klacht van een patiënt of een verzekeraar, of van het RIZIV zelf. Veel zorgverleners zetten na onderzoek hun fout meteen recht. Zo vloeide er vorig jaar 4,6 miljoen Euro terug naar het RIZIV. Daar staat tegenover dat 222 artsen werden doorverwezen naar de rechtbank omdat er sprake was van fraude. Zij kregen in totaal voor 2 miljoen Euro boetes."
Tegen deze wijdverspreide praktijk is echter maar 1 kruid gewassen: de onverbiddelijke afschaffing van de prestatiegeneeskunde in het kader van een publieke en nationale gezondheidsdienst (naar het voorbeeld van de NHS in Groot-Brittannië) Dit is de enige manier om effectief fraude én overconsumptie te bestrijden. De denkpistes van verschillende ministers over "strengere controles" slaan immers nergens op. Men kan moeilijk een controleur naast elke arts zetten naar analogie van de politieke commissarissen in de Sovjetunie. En zeker in tijden van 'afslanking van het ambtenarenapparaat' is dit zuivere "woordenkramerij."
In dezelfde Metro weet men ook te vertellen dat de knelpuntberoepen reeds 20 jaar dezelfde zijn, inclusief verpleegkunde. Vandaag is één op de twee vacatures bestemd voor knelpuntberoepen volgens de VDAB."Eén van de oorzaken is het imagoprobleem waar veel knelpuntberoepen mee kampen." Daar kunnen we gerust een boom over opzetten maar we zullen daar op ingaan in een speciaal uitgebreid polsslagdossier dat we naar aanleiding van de nationale betoging van 9 juni zullen uitbrengen.