vrijdag 20 mei 2011

Update staking Charité Berlijn (3)


Even ter opfrissing:

Met zowat 13.000 personeelsleden is Charité een van de grootste universitaire ziekenhuizen in Europa. Na een waarschuwingsstaking op 15 maart stemde 93% voor een stakingsactie vanaf 2 mei. Het ongenoegen is groot omdat het gemiddelde loon 14% onder het nationaal gemiddelde ligt. Het personeel wil 300 euro extra per maand voor iedere werknemer. Er wordt ook geprotesteerd tegen de loondumping bij onderaannemers. Zo betaalt CFM (Charité Facility Management, verantwoordelijk voor logistieke taken in het ziekenhuis) lonen van 5 tot 7 euro per uur! Bij CFM moet iedere werknemer individueel onderhandelen over het loon.

Er werd een week gestaakt waarbij onder meer een betoging met 2.500 deelnemers werd gehouden. De directie verklaarde bereid te zijn om een einde te maken aan de loondiscriminaties tussen werknemers van het oosten en het westen van het land. Daarnaast komt er een loonsverhoging van 150 euro vanaf juli 2011 om nadien te worden opgetrokken tot ongeveer 300 euro extra tegen eind 2015.

Stephan Gummert van de vakbondsdelegatie van ver.di bij Charité stelde in een interview met "Solidarität", het Duits zusterblad van "de Linkse Socialist", onder meer: “Charité heeft erg lage lonen en we willen een zelfde loonsverhoging als de 14,9% die de dokters de afgelopen twee jaar kregen. De eis van 300 euro extra wordt algemeen gesteund door het personeel. De slechte arbeidsomstandigheden, geen vooruitzichten op verbetering, slechte lonen en steeds meer conflicten op de werkvloer hebben tot een explosieve sfeer geleid. Er was een grote actiebereidheid en het personeel organiseerde zich op allerhande manieren om van de staking een succes te maken. Vanwege de patiënten kwam er veel solidariteit. Het was belangrijk om met alle personeelsleden samen in actie te gaan.”

Vanaf 6 mei ging het personeel van Charité (voorlopig) terug aan het werk, bij CFM werd tot 14 mei gestaakt. De staking werd echter voor beide groepen enkel opgeschort en niet definitief afgeblazen. De directie van CFM verklaarde zich na 2 weken staken uiteindelijk bereid om alsnog collectieve loononderhandelingen te voeren vanaf eind mei.

De strijd is nog niet afgelopen ...

Tot donderdag 26 mei hebben de werknemers van Charité de tijd om zich uit te spreken over het compromisakkoord van 20 mei dat na meer dan 2 weken onderhandelen bereikt werd. De tegenstand tegen het compromisakkoord is zeer groot: op een algemene ledenvergadering van Ver.di op maandag 16 mei stemde nog 70% van de aanwezigen om de strijd verder te zetten en dus de stakingsaanzegging niet op te heffen. Echter om de staking daadwerkelijk terug op te starten is er een meerderheid van 75% nodig. Sinds die Ver.di-vergadering op maandag is er weinig substantieels veranderd aan het akkoord met uitzondering van een extra premie voor verpleegkundigen van Intensieve Zorgen, Operatiekwartier en anesthesieverpleegkundigen.

Carsten Becker, de voorzitter van Ver.di Charité, verdedigt het compromis niet en wijst op heel wat problemen waaronder de verplichting op sociale vrede (geen stakingen) tot 2015 terwijl de komende 5 jaar beslissend zullen zijn voor de toekomst van het Charité ziekenhuis én van het verpleegkundig beroep en de gehele ziekenhuissector in Duitsland.

Meer details in een artikel op de website van het Berlijns links dagblad "Junge Welt" (in het Duits uiteraard)

Iets extra's:
Het Charité-stakingslied op YouTube