zondag 7 oktober 2007

Bush ontzegt kinderen ruimere ziekteverzekering

De Amerikaanse president Bush heeft zijn veto gebruikt om een wet tegen te houden die voorzag in het uitbreiden van de ziekteverzekering voor kinderen. Hiermee beschermt hij de politieke erfenis van o.a. president Nixon die de ‘architect’ is van de huidige rampzalige gezondheidszorg in de VS. Het wetsvoorstel haalde een meerderheid en zou ervoor gezorgd hebben dat 10 miljoen kinderen verzekerd zijn (in plaats van de huidige 6 miljoen). De maatregel zou gefinancierd worden met hogere taksen op sigaretten. Het voorstel kreeg de steun van Democraten en Republikeinen in het parlement, maar Bush gebruikte zijn veto.
Rechtse hysterie: "Universele gezonheidszorg als eerste stap naar het communisme!"
l
Volgens Bush zou deze wet de gezondheidszorg "in de verkeerde richting manoeuvreren". Neoconservatieven en andere republikeinse haviken beschouwen elke maatregel die maar een beetje naar universele gezondheidszorg of ‘Socialized Medicine’ (gezondheidszorg in staatshanden) neigt, als een eerste opstap naar het communisme. Dat men dit gezondheidssysteem wel kent in het ontaarde en ‘liberal’ Europa is een reden te meer. In de film Sicko wordt ook naar deze ‘red scare’ verwezen wat betreft universele gezondheidszorg.

Zo organiseerden rechtse groepen begin jaren ’60 een soort van Tupperware-avonden onder de naam van operation coffeecup waar mensen uitgenodigd werden om naar een plaat te komen luisteren die pleitte tegen socialized medicine. Die beruchte plaat, Ronald Reagan Speaks Out Against Socialized Medicine, werd ingesproken door de ons aller bekende acteur en later notoire anti-communist en president van de VS. Dit zou ook meteen de start van de politieke carrière betekenen voor de toekomstige acteur-president. De keuze voor een Hollywood-acteur was ook niet toevallig: iemand die uit een beroepssfeer kwam die aangetast was door het communistische spook en dito liberale decadentie en er zich dan tegen uitsprak: geloofwaardiger voor de Amerikaanse conservatieve god fearing gezinnen kon je niet krijgen. Dit was lang vóór het tijdperk van YouTube… maar even effectief. De plaat kan je hier online beluisteren... maar beeld je eerst in dat er een Sovjetsoldaat in je achtertuin staat: kwestie van wat in de sfeer te komen. Een ander propagandamiddel waren bijvoorbeeld affiches aangeboden aan dokters met de titel "Socialized medicine ... will undermine the democratic form of government."

Een recenter voorbeeld van deze aversie van rechts tegen universele gezondheidszorg kunnen we vinden bij Rudolph Giuliani, republikeins presidentskandidaat en oud-burgemeester van New York, die in een speech in juli 2007 stelde dat: "The American way is not single-payer, government-controlled anything. That's a European way of doing something; that's frankly a socialist way of doing something. That's why when you hear Democrats in particular talk about single-mandated health care, universal health care, what they're talking about is socialized medicine." (zie ook: Giuliani attacks Democratic health plans as 'socialist' op de website van CNN)

Waar Giuliani voor staat, daar hebben de hulpverleners van 9/11 ook ervaring mee. De overgrote meerderheid van de hulpverleners die op vrijwillige basis op 9/11 bijsprongen, moeten de kosten van hun ziekten veroorzaakt door hun toenmalige engagement zelf dragen. Dit heeft reeds tot vele sociale drama's geleid. In zo een situatie ben je er vet mee dat je in de media geroemd wordt als 'real American heroe'. Maar deze materie wordt ook uitvoerig aangesneden in de film Sicko.

Eén van de vele Spartaanse tegenstanders van socialized medicine is het CATO Institute met als allesverklarende ondertitel: "Individual Liberty, Limited Government, Free Markets and Peace." Enkele staaltjes vind je in onder andere: Five Myths of Socialized Medicine waar o.a. hetzelfde cijfermateriaal dat gebruikt wordt door de voorstanders, aangewend wordt in een argumentatie in de omgekeerde richting. Is het glas half leeg of half vol? Een ander artikel is
A Hard Lesson About Socialized Medicine waarin men de besparingen in de gezondheidszorg in Europa aandraagt als het bewijs van het failliet van de universele gezondheidszorg. Dat dit eerder een kwestie is van politieke prioriteiten (liever meer cadeau's en lastenverlagingen voor de werkgevers dan een kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen) daar zwijgt men wijselijk over.

Terug naar Bush nu…
De president probeert zijn verzet "sociaal" in te kleuren en zegt dat met de huidige wet teveel kinderen uit de middenklasse van een nationale ziekteverzekering kunnen genieten, terwijl hun families een private verzekering kunnen betalen... Een typisch staaltje van neoconservatief cynisme à la Bush. De afgelopen weken werd gelobbyd door verschillende tabaksbedrijven om de wet tegen te houden... Met andere woorden: heel wat parlementsleden hebben voor de verandering hun portefeuille wagenwijd opengezet. America: Land of the corrupted Free!